Info : Fungsi Sebenar Poket Kecil Pada Seluar Jeans (2 Gambar)
Home » » Info : Fungsi Sebenar Poket Kecil Pada Seluar Jeans (2 Gambar)

Info : Fungsi Sebenar Poket Kecil Pada Seluar Jeans (2 Gambar)

81 Comments
Pernah tidak terlintas difikiran? kenapa seluar jeans selalu ada saku kecil di bahagian sebelah kanannya? Sekali pandang saku kecil ini tak ada fungsinya selain hanya tampalan untuk menambah aksentuasi gaya pemakainya, atau mungkin ciri khas seluar jeans. Namun, dari saku comel inilah sebenarnya boleh dibaca sejarah seluar yang dipopularkan oleh Levi Strauss tahun 1880 ini, lapan tahun selepas jeans masuk ke Amerika Syarikat (AS) tahun 1872.

Sebagai jenis tekstil, jeans pertama kali dibuat di Genoa, Itali tahun 1560-an. Kain seluar ini biasa dipakai oleh angkatan laut. Orang Perancis menyebut seluar ini dengan sebutan "bleu de Genes", yang bererti biru Genoa. Meski tekstil ini pertama kali dihasilkan dan digunakan di Eropah, tetapi sebagai fashion, jeans dipopularkan di AS oleh Levi Strauss, seorang pemuda berusia dua puluh tahunan yang mengadu nasibnya ke San Francisco sebagai peniaga pakaian. Ketika itu, AS sedang dilanda demam emas.

Akan tetapi, sampai di California semua barangnya habis terjual, kecuali sebuah khemah yang terbuat dari kain kanvas. Kain kanvas ini dipotongnya dan dibuatnya menjadi beberapa seluar yang dijual pada para pekerja lombong emas. Dan ternyata para pekerja menyukainya kerana seluar buatan Strauss tahan lama dan tak mudah koyak. Merasa mendapat peluang, Strauss menyempurnakan "penemuannya" dengan memesan bahan dari Genoa yang disebut "Genes", yang oleh Strauss diubah menjadi "Blue Jeans".


Di sinilah para pelombong tambah menyukai seluar buatan Strauss dan "menobatkan" seluar itu sebagai seluar rasmi para pelombong. Para pelombong emas itu menyebut seluar Strauss dengan "those pants of Levi` s "atau" Celana Si Levi ". Sebutan inilah yang memulakan tanda dagang pertama seluar jeans pertama di dunia.

Naluri perniagaan Strauss yang tajam membuatnya mengajak pengusaha sukses Jakob Davis untuk bekerja sama, dan pada tahun 1880 kerja sama itu melahirkan kilang seluar jeans pertama. Dan produk reka bentuk mereka yang pertama adalah "Levi` s 501 ".

Produk reka bentuk pertama memang dikhaskan bagi para pelombong emas. Seluar ini mempunyai 5 saku, 2 di belakang dan 2 di depan, dan 1 saku kecil dalam saku depan sebelah kanan. Kerana diperuntukkan bagi para pelombong, saku ini tentu bukan untuk bergaya-ria. Tetapi saku atau poket comel kecik molek ini dirancang untuk menyimpan butiran-butiran emas yang berukuran kecil.

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

81 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Uiks.. aku dulu.. besa si gay 2 org tu yg dulu...

    ReplyDelete
  4. tu pocket bleh simpan condom la bangang..

    ReplyDelete
  5. Admin copy indon punya article

    ReplyDelete
  6. tpi skrg mesti dh dijadikan fesyen sahaje sbb x kan la pelombong emas skrg ni semua gne levi's...tpi bagi aq poket kecik tu buat isi syiling dan poket yg besar duit kertas...

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Kenapa dengan telur????????

      Delete
  8. wakaka..ok jga crita telur 2....

    ReplyDelete
  9. buat simpan bulu jembut awek korg pon boleh.. tp pape pon undilah bn.. jgn lupe melancap 8x sehari oke.. hoyeahhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. gini perangai org bn?

      Delete
    2. Ini perangai geng pembangkang..die sbt bn utk org kate die org bn..permainan bodoh yg terjerat sndri tu pembangakang je tau buat...

      Delete
    3. Org pmbngang smuenya bodoh mcm gitu.. Haha

      Delete
    4. Bn da nk bungkus.. Tungguuuuuuuuu.. Barang naikkkkkk.. Bank najibbbbb..

      Delete
    5. Org bn sume bodo2 belaka..

      Delete
    6. macai bn semua cakap berdasarkan apa yang pemimpin dia cakap , tiada inisiatif untuk cari bukti dan kesahihan sesuatu info . kahkahkahkah. kita pr cakap dengan bukti , bn umngok cakap berdasarkan telur .

      Delete
  10. ooo..baru tau.tp pd aku poket kecik tu mmg aku gunakan utk simpan syiling semenjak dr pertama kali aku pakai jeans :P

    ReplyDelete
  11. Semua nama2 yang ada dalam artikel ni nama yahudi,cth : Levi dan Jacob

    ReplyDelete
  12. fungsi poket bukan main besar tajuk nye....tp isinya hujung ayat...apela

    ReplyDelete
  13. penyokong bn ni mmg gila seks la..xdok kna pn ngan sluar jeans.mmg sah la org bn ni mmg xleh d ikut.

    ReplyDelete
  14. Gila politik..camna malaysia nak aman..

    ReplyDelete
  15. Shabat2...jgn kita lagha d dunia yg sementara ni ye...mari beramal ibadah lebih ;-) mari syangi saudara2 kita seperti diri sndiri...

    ReplyDelete
  16. article ni penah ku baca ..

    ReplyDelete
  17. Replies
    1. Bangsa kapir...

      Delete
    2. Cina butoooooo!!! Keling negroooooo!!!

      Delete
    3. Kau babi keling....

      Delete
  18. menarik.. tpi kdang2 poket kecik tu xpakai pon n xsesuai letak duit syiling sebab bile nak selup balik tnagn xmuat.. so buat hiasan je

    ReplyDelete
  19. tak sedar diri cina makn babi

    ReplyDelete
    Replies
    1. mkn ke xmkn, xda kaitan ngan ko laa..org mlayu ni ska sgt cri ksilapan bngsa n agama org lain..pdan laa xmju2..sbb xpndai tgok diri sndiri..so, rajin2 la crmin diri..lw msih skola, jan ska ponteng..lw sdar diri tu dh tua, pndai2 la fkir..upgrade la mind tu jd klas prtma..

      Delete
    2. tulaa pasal.. mmg pelik org melayu ni.. ska mncari keaiban org tapi x nampak aib sndiri.. nk kate bangang xjugak.. cume dah taksub sgt.. mmg kuar2 je dr rahim ibu dah terset kat otak n ati bangsa lain daripada melayu mmg xbaik.. katenye.. xbley blah ar.. apa salahnya hdup bmuafakat.. ni saling caci mncaci.. cina ka , india ka sma sja ciptaanNya.. mmg diciptakan untuk bdamai bkn bperang sesama sndiri.. org melayu sedarlaa...

      Delete
  20. aku tak rasa yg komen tu org bn..mesti org pas yg suka pecah belahkan ummat..sama cam bendera2 pembangkang sumer tu..ada simbol kosong..cam otak org yg suka provok tu gak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abis tue bendera bN..elok sngat laa..acah2 adil..padahal senget sebelah..kroni didahulukan rakyat dipinggirkan..puuuiii umgok

      Delete
  21. koteeeeeeeeee koteeeeeeeee pepeeeeeeeeeeeek pepeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeek apeeeeeeeeeeeekk

    ReplyDelete
  22. fungsi poket kecil hanya utk simpan butiran emas yg kecil jer,pendek jer,tp tulisnye berjela-jela,,,
    LOL

    ReplyDelete
  23. fungsi poket kecil tu utk simpan jari laa

    ReplyDelete
  24. kt cni wa ade nk jual brg kwn wa.. DILDO terpakai ori japan made... size xxl msh ade warranty 2thn.. bru 2x pakai... brg dlm keadaan baik.. kondisi 9/10.. ade bluetooth n usb.. leh download lgu ade speaker mini pada dildo tersebut... blh didapati dlm bentuk yg biase n yg duri2... first come first serve... pls pm me.. harga bukak rm200 boleh letgo smpai jd... TENKIU MUDAH

    ReplyDelete
  25. Woi org atas!!! Kt sini kalo nak niaga, jual sluar jeans je bangang...

    ReplyDelete
  26. Poket tu untuk letak lighter la... jenama zippo sbb tu poket tu muat2 lighter tu je

    ReplyDelete
  27. Aku simpn lighter

    ReplyDelete
  28. aku simpan mancis

    ReplyDelete
  29. buat simpan pen sebatang 2 kalo budak kolej nk p kelas..

    ReplyDelete
  30. taruk syiling kot skrg nie..

    ReplyDelete
  31. aku simpan pompuan

    ReplyDelete
  32. wah awesome! simpan emas woo!

    ReplyDelete
  33. Aku simpan kenangan..

    ReplyDelete
  34. orang bawah aku maknyah...poket kecik simpan kote

    ReplyDelete
  35. org atas aku mcm gampang,anak haram..

    ReplyDelete
  36. Poket kecik tu Buat simpan suit beli jajan..

    ReplyDelete
  37. poket 2 aku guna utk simpan lighter aladin.haha.ngam2 muat.

    ReplyDelete
  38. kadang2 ke sini aku hanya tergelak bukan baca tang story nya tapi tang komen2 nya.... hahaa lawak2..

    ReplyDelete
  39. sape cakap melayu babi tu mmg dasar kafir makan babi

    ReplyDelete
  40. Semua yg komen,babi sundal

    ReplyDelete
  41. orang atas aku mak die pondan.. betul x org bawah?

    ReplyDelete
  42. betul2 setuju sgt.. lepas tu bapak die babi..

    ReplyDelete
  43. patut ler dpt anak mcm tu..... Wakakaka!!

    ReplyDelete
  44. hahaa,..atas aq ni pale takok penoh bulu.
    anak haram jual pungkok

    ReplyDelete
  45. Pada saya suatu artikel yg bagus, informatif. Walaupun ujung je yg explain pasal poket kecik tu tapintujuan penulis tulis yg lainnya adalah untuk kuta tahu sejarahnya. Good work, keep it up, tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuta? Kuta pale bapak kau.

      Delete
  46. Org kt atas nie pengkaji sejarah.Mst pernah jmpe Droganball..

    ReplyDelete
  47. Ban Encik Sehinggit & Maheer

    ReplyDelete
  48. Poket kecik untuk simpan zippo la..

    ReplyDelete
  49. kt kain pelikat pakcik ada poket jugak

    ReplyDelete
  50. Aku buat simpan kuda je kt poket tu... Jom isap kuda geng...

    ReplyDelete
  51. Poket kecik tu tmpat aku simpan mayat keling n mayat cina.. fuck bn

    ReplyDelete
  52. Cina balik cina la.. India balik india la...

    ReplyDelete
  53. ada aq kisah ??

    ReplyDelete
  54. ada aq kisah ??

    ReplyDelete
  55. zmn pmbsr mlombng timah tk bg hamba cina guna sluar jeans.melayu mudah lupa.suka buang bayi bramai2 untk tiket mgundang bala perang besar bila2 meletus

    ReplyDelete
  56. lari dari tajuklaa isi artikel, takde pun maklumat tenatng saku kecil tu...hayyo....gay ke tuan blog ni

    ReplyDelete
  57. tapi ada yang digunakan oleh pemain gitar untuk simpan pemetik gitar tu sendiri

    ReplyDelete
  58. Daripada poket seluar hingga ke pergaduhan antara,percayaLah aku dgn anda semua..tiada manusia sempurna kawan...

    ReplyDelete
  59. dengan TuneTalk anda blh berjimat.setiap kali anda topup anda akan diberi ganjaran....

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri