MENGERIKAN! Bunyi Jeritan Dikeluarkan Bintang Apabila Ditelan Lubang Hitam Di Angkasa
Home » » MENGERIKAN! Bunyi Jeritan Dikeluarkan Bintang Apabila Ditelan Lubang Hitam Di Angkasa

MENGERIKAN! Bunyi Jeritan Dikeluarkan Bintang Apabila Ditelan Lubang Hitam Di Angkasa

26 Comments
Pernah dengar bagaimana bunyinya bintang menjerit?

Baru-baru ini saintis telah merekodkan bunyi terakhir yang dikeluarkan oleh sebutir bintang yang ditelan oleh lubang hitam, yang diibaratkan sebagai 'quasiperiodic oscillations' jika dibandingkan dengan jeritan manusia. Macam seram bukan?

Ahli astronomi, Jon Miller berkata, "anda boleh menganggapnya sebagai seolah-olah mendengar jeritan bintang ketika ianya ditelan."

Tapi mungkin ada yang bertanya. Untuk menghasilkan bunyi, medium seperti udara diperlukan untuk gelombang udara bergerak dan menghasilkan bunyi. Tapi di angkasa tiada udara dan ianya hanyalah ruang vakum, jadi bagaimana bunyi bintang tersebut boleh dikesan?

Miller menjelaskan bunyi tersebut dikesan apabila bintang tersebut memancarkan isyarat berayun pada frekuensi yang jika ditukarkan kepada sesuatu yang boleh didengar, ianya akan kedengaran seperti bunyi pada note D-sharp yang sangat rendah.


Gambaran pelukis mengenai bintang dikoyak dan ditelan oleh lubang hitam di angkasa
Ketika bintang tersebut dikoyak dan dihancurkan oleh lubang hitam, bahan-bahan pada bintang tersebut bergetar sebelum dimakan. Getaran tersebut, menurut saintis adalah merupakan sumber kepada signal yang dikesan melalui teleskop.

Walaupun fenomena yang sama pernah diperhati pada lubang hitam yang lain sebelum ini, namun saintis belum pernah mengesan kejadian yang serupa dari jarak yang sebegitu jauh. Lubang hitam yang dikesan ini berkedudukan kira-kira 3.9 billion tahun cahaya dari bumi.

Berapa jauhnya 3.9 billion tahun cahaya? Bayangkan kita ada kapal angkasa yang berkelajuan cahaya (1,080,000,000 kilometer sejam), masa yang diambil untuk kapal angkasa tersebut untuk sampai ke lubang hitam tersebut adalah selama 3.9 billion tahun.

Sumber dari Time

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

26 comments:

  1. பாராட்டு 1st

    ReplyDelete
    Replies
    1. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :


      OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

      DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

      TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

      DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

      TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

      INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

      IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) , IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD*--> WWW.IPHONEMSIA.COM










      ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

      Delete
  2. 3.9 billion tahun baru sampai, What A Year?...hmmmm -_-"

    ReplyDelete
  3. http://tannhayy.blogspot.com/ tolong follow blog ni,please..jasa korang semua akan dikenang sampai bila-bila..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xnk aku ! penpatah the best.

      Delete
  4. Bapak jaoh atau bapak jak merupakan bapak kepada ain dan lebih dikenali sebagai bapak mertuaku atau bapak ko dan kepala bapak ko......

    ReplyDelete
  5. Entah bile nk spi lubang itam tu klu cenggitu punye jauh..

    ReplyDelete
  6. jauh betul .. ade ke teknologi kapal angkasa laju cahaya?

    ReplyDelete
  7. ehh....sini ade jual susu kacang x ??????

    ReplyDelete
  8. oh bulan dimana engkau berada...

    ReplyDelete
  9. Tuhan mngibaratkan kite skang ni sbg abu d atas muka bumi ini.dan bumi ade lah sistem cakrawala..bygkan betapa besar dan luas nye ciptaan tuhan yg blum terungkai....

    ReplyDelete
  10. lepas masuk blackhole, gi mane plak?

    ReplyDelete
  11. aku g satu kedai kecantikan wanita... nak beli collagen tuk awek aku... aku sorg waktu tu sampai kedai tu aku masuk... ade sorang penjaga merangkap tuan kedai umur lewatt 40an... tapi solid terbaik geram aku... aku pun beli la... sambil2 tu aku borak ngan dia... mcm2 borak sampaila dia offer satu barang kat aku.. dia tanye dah kawen ker.. ku ckp dah hehe sj jew.. dia bg satu brg namenyer cincin getah arjuna power kat aku.. aku ckp untuk ape ni... di ckp untuk kepuasan malam pasangan suami isteri.. aku pon haaa kan jer lahh.. aku bukak n ckp kat dia muat kew ni mcm mane nak pakai... dia ckp masuk kan kat anu ko n smpai dekat ngan telo... oooo aku faham... aku pon ckp boleh try x smbil sengih... dia ckp bayar dulu pastu try la kat blakang.... aku pon buat ape dia suruh... aku pakai dah tu x muat masuk... aku panggil dia... dia dtg sambil ckp ish kamu ni kot ye nak panggil pakai la seluar tu... aku ckp alaaa x pe akak tolong la x muat ni... dia pon tolong dan pegang anu aku... ahhh sedapnya... ku dah x tahan terus ckp boleh try alat ni kat akak x... dia yg dah stim ckp ok jer... kami pon main sepuasnya... perghhh sedap... kebetulan dtg lak anak dia kat kedai tu... babi betul laaa... aku stop main dia pakai baju balik... terus ke anaknya sambil berbisik terus anaknya dtg kat aku main ngan aku... perghhh mak ngan anak tibai aku sedap giler... dtg lak nenek dia nak join... mase tu aku terus pukol nenek dia smpai koma n terus sambung main balik... ah sedapnya... tamat

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  12. Apa bodoh org atas ni

    ReplyDelete
  13. subhanallah..Allahuakbar..

    ReplyDelete
  14. cakerawala ni luas sgt2..xde penghujung..ad berjuta2 planet..berbilion2 bintang.. mmg berkemungkinan ad makhluk selain bernama manusia.. tp x seperti di marikh atau d bulan.. mungkin d planet lain yg berbilion2 batu jauhnya.. mungkinkah ad planet yg menyerupai bumi? dan penduduknya sama macam kita.. mungkinkah ad kembar kita di sana? wallahualam..

    ReplyDelete
  15. ingat bintang akan bertubrukan menjelang kiamat

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri