OMG : Gigitan Serangga Ini Boleh Membuatkan Anda Menjadi Vegetarian (3 Gambar)
Home » » OMG : Gigitan Serangga Ini Boleh Membuatkan Anda Menjadi Vegetarian (3 Gambar)

OMG : Gigitan Serangga Ini Boleh Membuatkan Anda Menjadi Vegetarian (3 Gambar)

22 Comments
Gigitan daripada serangga yang dikenali sebagai "Lone Star Tick" ini dikatakan membawa sejenis virus iaitu Wabak Lyme yang mana boleh menyebabkan alahan kepada makanan berasaskan daging merah. 

Satu gigitan tunggal daripada serangga ini boleh membawa kepada peningkatan antibodi yang dikenali sebagai alpha-gal, iaitu sejenis karbohidrat gula yang boleh didapati dalam daging lembu, khinzir dan kambing dimana peningkatan antibodi ini boleh membawa kepada alahan kepada daging merah.

Alahan ini hanya boleh didapati pada mereka yang pernah digigit oleh serangga ini dan pada masa kini, para penyelidik masih belum mengetahui mengapa gigitan serangga ini menyebabkan respon alahan berkenaan.

Simptom yang boleh diketahui pada mereka yang digigit serangga berkenaan ialah gatal-gatal, muntah, asma, sakit kepala, dan dalam kes-kes yang terlampau teruk, seseorang itu boleh mengalami kejutan anaphylactic yang boleh membawa kepada kematian.

Menurut Stanley Fineman, seorang pakar alahan dan Presiden kepada American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI), "Ia akan mengambil masa sebanyak 4 ke 6 jam bagi menunjukkan respon terhadap gigitan tersebut, dan kebanyakkan orang selepas itu akan mengelakkan makanan berunsurkan daging seperti burger dan lain-lain. Ia sangat mudah."

#8minit.2juta.




22 comments:

  1. ye dop ni..huhu..mcm kutu pon de..

    ReplyDelete
  2. Ni sengkenit la..korg google ok

    ReplyDelete
  3. sengkenit kerr ? alamak, aku penah kena gigit ngan sengkenit. tapi takde alahan punn :3

    ReplyDelete
  4. are you ready for psy? yesss...

    are you ready for psy? yesss...

    are you ready for psy? yesss...

    are you ready for bn? noooo...

    are you ready for bn? noooo...

    are you ready for bn? noooo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Are you stupid, yesss!

      Delete
    2. YESSSSS HE IS SETOOOPIDDDDD

      Delete
  5. cm tungau kt kote jew

    ReplyDelete
  6. Kah3 serius lawak video yg anon ckp kt atas..

    ReplyDelete
  7. Aku penah ggt benda nie.. Terus dia suke mkn daging.. Walaupun pd waktu 2 ani suka keluar bersama teman2nya.. Begitulah kisah jaafar dgn skirt mini nya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ape ko merepek la labuuuuu.......

      Delete
    2. pastu ape yang trjadi pd ani...misteri...

      Delete
    3. ntah pape orang atas ak nie...

      Delete
  8. binatang ni agak bebau kalau kna pijak. pnah juga tjmpa kt kain pelikat pakcik. nsib xda apa2 blaku. pakcik ambik buang kt kolam, bg ikan kaloi mkn

    ReplyDelete
  9. hhahaha...kt kote ak ad sekoq benda nie..

    ReplyDelete
  10. ade aq kesah..whatever...

    ReplyDelete
  11. Ni la ubat kurus yg plg mujarab sebenarnye....bkn nye SDll yg tah pape mahal tu...klu xmkn nasik n exercise mmg r ley kurus....dh mahal..kwn i siap dpt penyakit kanser lg...cam ne la bley lepas dr KKM......

    ReplyDelete
  12. Kutu pukimakinokhorommm...

    ReplyDelete
  13. huk aloh .. mcm tu org india suke kot .. pasal india ni suke vege .. cine pon ade gak yg jenis vege .. lemporkan kat depa .

    ReplyDelete
  14. Aku suka bra merah rozita che wan..

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri