OMG : Ikan Tuna Termahal Di Dunia Berharga RM2.2 Juta (7 Gambar)

Kiyoshi Kimura pemilik restoran Sushi-Zanmai menyajikan hidangan ikan tuna sirip biru seberat 269 kilogram. Ikan tuna tersebut dibeli Kimora pada harga 56.5 juta Yen atau setara dengan USD 736500 (kira-kira RM 2.2 juta).

#Tuna yang sangat berkualiti, tidak hairan. 







{ 49 comments.. read them below or add one }

AnonymousAnonymous 15 February, 2013
peh, daging dia perfect!!
AnonymousAnonymous 15 February, 2013
org ats wat tau trajang mau
AnonymousAnonymous 15 February, 2013
fuhh. . gile laa.. tapii, kalau sampai RM2.2j, tak masuk akal laa ==. .
kalu org makan sepinggan RM bape pulak??padahal ikan tu tak la besar mane pon.
katakan sepinggan dalam RM100k, gile??
AnonymousAnonymous 15 February, 2013
Ai org atas. 269kg x besar ke ikan tu?
AnonymousAnonymous 15 February, 2013
apa yg nak diherankan... ikan tuna sirip biru memang sajian untuk orang2 jutawan , mesti lah diaorang mampu untuk makan , lagipon tuna sirip biru merupakan spesis yg dah terancam , susah nak dapat ikan jenis ni kat laut zaman sekarang , kalau sape dapat ikan ni memang rezeki dia lah.... rezeki besar beb...
kirko kirko 15 February, 2013
klw RM100k sepinggan, baru 22 pinggan.. xlogik..

klw sepinggan = 100g fillet
maknanya, 269kg tolak kepala + tulang (50kg) = 219kg

so 219kg = 2190 fillet

harga 1 fillet tuna = RM 2,200,000 / 2190
= RM 1004

RM1000 untuk 1 fillet memang masih mewah~
Hidayat Fahmi Hidayat Fahmi 15 February, 2013
tuna is a sensitive cargo..must be keep cooling in -60'c in reefer container..
Hidayat Fahmi Hidayat Fahmi 15 February, 2013
tuna is a sensitive cargo..must be keep cooling in -60'c in reefer container..
Hidayat Fahmi Hidayat Fahmi 15 February, 2013
tuna is a sensitive cargo..must be keep cooling in -60'c in reefer container..
Hidayat Fahmi Hidayat Fahmi 15 February, 2013
tuna is a sensitive cargo..must be keep cooling in -60'c in reefer container..
AnonymousAnonymous 15 February, 2013
bab kira mengira aku failed..
kirko kirko 15 February, 2013
klw ikut harga pasaran, ikan 269kg sepatutnya berharga RM15k sahaja..
AnonymousAnonymous 15 February, 2013
ikan tuna kat pasar di KK berlambak....x yah belanja sampai 2 juta pun
Ayie Nazli Ayie Nazli 15 February, 2013
korang jangan percaye sangat kengkadang admin nih memberak orng jer...
Ayie Nazli Ayie Nazli 15 February, 2013
bertaik kepale boohhhh :p
AnonymousAnonymous 15 February, 2013
Duit dia.. dia punya sukalh nk buat ape pon.. korg sebok apesal...
AnonymousAnonymous 15 February, 2013
goreng pn sodap..apa kata org bawah:D
AnonymousAnonymous 15 February, 2013
Goreng cili sedap nih :p
AnonymousAnonymous 15 February, 2013
Ikan tuna ni mmg terkenal dgn beratnye.. Bkn besar la mangkok.. Ikan ni mmg x besar tapi berat.. Hayun betul la ko ni..
AnonymousAnonymous 15 February, 2013
boringlah makan asyik2 makan tuna~
AnonymousAnonymous 15 February, 2013
Benda ni jadi mahal sebab dilelongla der. Sapa bid harga plg tinggi dia yg dpt ler. Sushi zanmai sdap woooo. Br je pi makan smlm. Zanmai one utame. Terbaik!
MOL.fm MOL.fm 15 February, 2013
daging dia best je .. tapi mahal bebeno .. makan ikan kembung je la ..
joe brabo joe brabo 15 February, 2013
tgk daging ikan tu pn dh blh agak kualitinya..
sky sky 15 February, 2013
Mkn tuna burger subway je yg mampu..huk3.. Kne cri tuna nie leh jd jutawan segera nie..haha
AnonymousAnonymous 15 February, 2013
hahaha jutawan segera la hahaha
AnonymousAnonymous 15 February, 2013
ari tu sy brjaring dlaut.. tetibe sy trkejut sbab dpt ikan tuna yg besar mcam pict kat ats tu.. tpi oleh krana bot sy kecik dn tak dpat mnampung brat ikan dsbabkan it bot sy hampir tnggelam. dan sy pon dgn rela hti mlepaskan blik ikan trsebut..
dn tak lupa sy pon truk lah alat pngesan dbwah prut ikan tuna.. dgn smangat sy mnangkap ikan trsbut sy mula lah mperlengkap smua pralatan sy dn skrg ddapati ikan trsebut brada dsgitiga brmuda brmula minggu dpan sy akn mngejar cita2 sy ntuk mnagkap ikan trsebut idup2..
AnonymousAnonymous 15 February, 2013
pe bende ko merepek ni syaitoonnnnn!!!!!
Anonymous KingAnonymous King 15 February, 2013
pegi mampos lu!!
AnonymousAnonymous 15 February, 2013
logik lerr,,ingat Tuna tuhh murah cam ikan kembung kerr ?? Tuna antara ikan yg mendapat permintaan tinggi di dunia,,
amien_alucard amien_alucard 15 February, 2013
makan taik banyak sangat nie..!
AnonymousAnonymous 16 February, 2013
mana kau tau daging dia perfect? LOL.
AnonymousAnonymous 16 February, 2013
berusaha ya tangkap ikan tuna tu.... najib dah tunggu dah sebab kena paksa oleh rosmah apabila ani asyik bertanya pasal saudara, Ali, dah lama tak balik rumah.. rupanya kau di segitiga bermuda... selamat berusaha jangan gagal ya...
AnonymousAnonymous 16 February, 2013
kira bgus la tu...byar kat org 2 juta..oopsss
AnonymousAnonymous 16 February, 2013
sekali tgk mcm big mama baring...tergolek plak tu
AnonymousAnonymous 16 February, 2013
Aku ingat aku sorang je yg tak suka ko mazeer babi.rupa nye ramai lg yg tak suka.ko ni mmg sial la.asal aku buka je page ko mesti ada menyemak.
c130 c130 16 February, 2013
mesti daging takk sedap... klu dh terlampau besau..
Pakcik Kassim Pakcik Kassim 22 February, 2013
pakcik dlu pnah jual ikan sepat rm50 seekor..
Ripki Ripki 11 July, 2013
Informasinya bagus gan buat nambah pengetahuan. Terimakasih banyak
AnonymousAnonymous 19 November, 2013
SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :


OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) , IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD*--> WWW.IPHONEMSIA.COM










ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri