Sadis : Kisah Sedih Budak 6 Tahun Yang Tinggal Seorang Dipulau Masyarakat Akibat HIV

Ah Long, yang tinggal di wilayah Guangxi di China kehilangan kedua ibu bapanya akibat AIDS dan terpaksa tinggal keseorangan. Kanak-kanak ini terpaksa melalui kehidupan dengan berdikari sendiri seperti membasuh baju, memasak dan belajar.


Neneknya yang berusia 84 tahun ada menanam sayur-sayuran untuk dijadikan makanan kanak-kanak malang ini dan kadang-kadang memasak untuknya namun neneknya tidak akan tinggal bersamanya.

Masyarakat di sekelilingnya, termasuk pihak sekolah berdekatan memulau dan tidak membenarkannya bersekolah di situ hanya kerana dia pembawa virus HIV dan ibu bapa pelajar lain mengugut untuk membunuhnya jika dia menghampiri anak-anak mereka. Doktor pula enggan untuk merawatnya.

Satu-satunya teman yang ada bersama menemaninya hanyalah anjing peliharaannya yang bernama Lao Hei.

Jabatan kebajikan masyarakat juga menolak tanggungjawab untuk menjaga budak ini dan wang saraan yang diberi iaitu sebanyak 70 yuan (kira-kira RM34) sebulan tidak mencukupi untuk menampung hidupnya.

Rasa sangat kasihan dan sedih bila dengar cerita tentang kanak-kanak ini padahal dia tidaklah diminta untuk dilahirkan mendapat penyakit sedemikian rupa.




Namun masih ada harapan untuk kanak-kanak ini kerana cerita kanak-kanak malang ini telah mendapat liputan yang agak meluas dan dikhabarkan ada keluarga yang sanggup untuk mengambilnya menjadi anak angkat. Tapi setakat ini tiada apa perkembangan terbaru.

#Story ni ambil pada tahun 2010, sekarang tak tahu apa dah jadi dengan budak ni.

Sumber dari Weird Asia News

{ 48 comments.. read them below or add one }

AnonymousAnonymous 19 February, 2013
1st எனக்கு அது பிடிக்காது
AnonymousAnonymous 19 February, 2013
kesian..pdai budak ni berdikari..sorang2 plak tu

FAKTA : 20 Jenis Kentut Yang Perlu Anda Tahu
PANAS : Panas! Suamiku Hebat
sky sky 19 February, 2013
Kesian lak.. Kalo kite duk kt tmpt dier cmne agaknye...
elon elon 19 February, 2013
masih x matang lg penduduk kat situ...
AnonymousAnonymous 19 February, 2013
Alhamdulillah, aku ada mak bapak lagi
MOL.fm MOL.fm 19 February, 2013
ape kes la .. China ni .. tadi aku baru je bace pasal kepesatan ekonomi dorg .. tapi ade gak yg tercicir .. mcm ni
Reza Chucky x.O Reza Chucky x.O 19 February, 2013
Negara china ni pelik argh . Asyik dengar cerita benda2 yang x masuk akal jje .
AnonymousAnonymous 19 February, 2013
rumah budak ni ade ASTRO la...
AnonymousAnonymous 19 February, 2013
btul2....ko nak tom yam x?????
AnonymousAnonymous 19 February, 2013
Apelah salah budak ni...
AnonymousAnonymous 19 February, 2013
Inilah mnusia akhir zaman, smpai mcm 2 skali aniaya bdk 2. padahal dia x mtk pun lahir ke dunia dlm keadaan mcm 2. sbb 2 agknya Tuhan dok trun bala kt dorang, sbb prangai korang yg mcm nie.
AnonymousAnonymous 19 February, 2013
Ouviram do Ipiranga as margens plácidas
De um povo heróico o brado retumbante,
E o sol da Liberdade, em raios fúlgidos,
Brilhou no céu da Pátria nesse instante.

Se o penhor dessa igualdade
Conseguimos conquistar com braço forte,
Em teu seio, ó Liberdade,
Desafia o nosso peito a própria morte!

Ó Pátria amada,
Idolatrada,
Salve! Salve!

Brasil, um sonho intenso, um raio vívido,
De amor e de esperança à terra desce,
Se em teu formoso céu, risonho e límpido,
A imagem do Cruzeiro resplandece.

Gigante pela própria natureza,
És belo, és forte, impávido colosso,
E o teu futuro espelha essa grandeza.

Terra adorada
Entre outras mil
És tu, Brasil,
Ó Pátria amada!

Dos filhos deste solo
És mãe gentil,
Pátria amada,
Brasil!

Para tebing tenang Ipiranga didengari
teriakan gemilang orang heroik
dan dalam sinar bersinar, matahari kebebasan
bersinar di langit di tanah air kita saat ini.

Jika jaminan kesetaraan ini
kita semua oleh tangan yang kuat kami,
di pangkuanmu, O kebebasan,
dada kami akan mencabar kematian itu sendiri!

O yang tercinta,
tanah air yang diidolakan,
Sambut, sambut!

Brazil, sebuah mimpi mendedah, sebuah sinar hidup
cinta dan harapan turun ke bumi
jika dalam mu indah, tersenyum dan langit cerah
gambar dari (Salub (Selatan) bersinar gemerlapan.

Gergasi dengan alam Mu sendiri,
Engkau yang indah seni, Engkau kuat, seorang raksasa yang berani,
dan cermin masa depan-Mu kebesaran-Mu.

Negara yang tercinta
antara seribu lain
engkau, Brazil,
O tanah air tercinta!

Untuk anak-anak negara ini
engkau seorang ibu lembut,
tanah air tercinta,
Brazil!
undi pkr!!!!
AnonymousAnonymous 19 February, 2013
aduiii...siannya...masi keci lg pun dilyn begitu..
AnonymousAnonymous 19 February, 2013
moral of the story..."Cegahlah amalan tidak siaht yang boleh merebakkan HIV" ..
AnonymousAnonymous 19 February, 2013
Yg peliknye doktor pun xnak rawat dia. Ape jenis doktor mcm tuh?!? Baik takyah jd doktor! blaja tinggi2 tp xnk bantu org sakit.puihh!
AnonymousAnonymous 19 February, 2013
Bontot.................bontot ayam singgit jer bontot itik dua inggit, manakala special ar.... yg ni ada mahal sikit RM1500.oo jer Hotel,pelapik zakar dan vibrator adlh percuma untuk pesan anda perlu email kan butiran peribadi ke alamat email mazeer@gmail.com......

sekian terima kasih
AnonymousAnonymous 19 February, 2013
Terlupa lak satu benda

#Undilah Barisan Nasional#

Tajaan beteri Nasional

T.Q
AnonymousAnonymous 20 February, 2013
betul2 china ni macam2 pelik sampai kapasiti anak pun nak dikurangkan.. kalau aku la ish memang tak pi dah cina sebab kurang budak.aku kan suka budak.. ish kalau budak tu pompuan aku sanggup pi temankan dia dan rogol dia walaupun ada HIV hahaha sebab ... by the way, I am pedo
PEROGOL bertauliahPEROGOL bertauliah 20 February, 2013
Ye.. kesian saya.. dahaga air kelapa.. woi org atas g petik kan aku kelapa 3 biji..
AnonymousAnonymous 22 February, 2013
aku g satu kedai kecantikan wanita... nak beli collagen tuk awek aku... aku sorg waktu tu sampai kedai tu aku masuk... ade sorang penjaga merangkap tuan kedai umur lewatt 40an... tapi solid terbaik geram aku... aku pun beli la... sambil2 tu aku borak ngan dia... mcm2 borak sampaila dia offer satu barang kat aku.. dia tanye dah kawen ker.. ku ckp dah hehe sj jew.. dia bg satu brg namenyer cincin getah arjuna power kat aku.. aku ckp untuk ape ni... di ckp untuk kepuasan malam pasangan suami isteri.. aku pon haaa kan jer lahh.. aku bukak n ckp kat dia muat kew ni mcm mane nak pakai... dia ckp masuk kan kat anu ko n smpai dekat ngan telo... oooo aku faham... aku pon ckp boleh try x smbil sengih... dia ckp bayar dulu pastu try la kat blakang.... aku pon buat ape dia suruh... aku pakai dah tu x muat masuk... aku panggil dia... dia dtg sambil ckp ish kamu ni kot ye nak panggil pakai la seluar tu... aku ckp alaaa x pe akak tolong la x muat ni... dia pon tolong dan pegang anu aku... ahhh sedapnya... ku dah x tahan terus ckp boleh try alat ni kat akak x... dia yg dah stim ckp ok jer... kami pon main sepuasnya... perghhh sedap... kebetulan dtg lak anak dia kat kedai tu... babi betul laaa... aku stop main dia pakai baju balik... terus ke anaknya sambil berbisik terus anaknya dtg kat aku main ngan aku... perghhh mak ngan anak tibai aku sedap giler... dtg lak nenek dia nak join... mase tu aku terus pukol nenek dia smpai koma n terus sambung main balik... ah sedapnya... tamat
AnonymousAnonymous 22 February, 2013
bagi la ni budak ngan aku...biar aku jaga.
AnonymousAnonymous 28 February, 2013
Bodoh! sejak bila yang ni boleh dikategorikan dalam kumpulan sadis? pi baca kamus tu elok-elok dan fahami maksud sadis yang sebenarnya dulu. dan kisah "sadis" yang lain pun tak ada kena-mengena pasal sadis.
AnonymousAnonymous 01 April, 2013
jahanam!!! kau mmg nk kena! tggu la ko nanti!
AnonymousAnonymous 01 April, 2013
Sabar-sabar bawak bertenang....
Apasal ko biarkan dia liwat jubo kau ?
AnonymousAnonymous 03 April, 2013
Bontot Rosmary berapa lebar yaa??
AnonymousAnonymous 11 April, 2013
negara dorg pun dh mcm negara kite skrg..masing2 tak pikir..hidup nk mewah je..
AnonymousAnonymous 15 April, 2013
Apa ni tulisan cacing ka? tarak paham
AnonymousAnonymous 24 April, 2013
orang atas dan bawah bodoh
AnonymousAnonymous 13 July, 2013
sedihlah.... nasib baik dia lelaki..if pompuan ;'( syukur ada ibu bapa..
AnonymousAnonymous 22 July, 2013
g mampos la same ko! yang ko sibuk nak kecohkn ayat sadis tu pehal.. bangang nak mampos la ko! orang tengah sibuk2 kesian budak tu.. ko nak ke anak ko jadik macam tu? btw.. dlm keadaan camtu.. cme haiwan je boleh jadik peneman..
AnonymousAnonymous 22 July, 2013
aku bukan sengaja nk kasi dia liwat jubo aku..
aku x sedar..aku tengah berak.. dia datang lepastu terus tujah bontot aku.. aku boleh buat ap je.. abis bersepah2 taik aku kat pinggang dia
AnonymousAnonymous 09 October, 2013
ya Allah, mengalir air mata aku baca cerita dia nie...
AnonymousAnonymous 19 November, 2013
SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :


OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) , IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD*--> WWW.IPHONEMSIA.COM










ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri