WTF : 15 Haiwan Paling Comel Yang Hampir Pupus Di Seluruh Dunia
Home » » WTF : 15 Haiwan Paling Comel Yang Hampir Pupus Di Seluruh Dunia

WTF : 15 Haiwan Paling Comel Yang Hampir Pupus Di Seluruh Dunia

12 Feb 2013 29 Comments
#Pertambahan populasi manusia dan kadar penggunaan bahan semulajadi telah meningkatkan lagi kadar kepupusan haiwan-haiwan ini. Kesian. 

#Mohon semua anon2 LIKE entry ni, 1 LIKE 1 HAIWAN SELAMAT. #LOL


1. Sand Cats


Sand cats (kucing pasir) merupakan satu-satunya spesis dari keluarga kucing yang tinggal di padang pasir, terutamanya di kawasan padang pasir di Afrika Utara, Asia Barat dan Asia Tengah. Sejak tahun 2002 kucing pasir ini telah disenaraikan sebagai haiwan yang terancam oleh IUCN (International Union for the Conservation of Nature) kerana penurunan populasi yang mendadak.


2. Egyptian Tortoise

Egyptian Tortoise (kura-kura Mesir?) yang juga dikenali sebagai Kleinman's tortoise atau Leith's tortoise ini dianggap dalam keadaan terancam yang kritikal. Ianya dipercayai sudah pupus di Mesir, which is ironic, sebab namanya Egyptian Tortoise tapi tak boleh dijumpai di tempat bersempena dengan nama kura-kura ini. Ribuan sudah dihantar ke Amerika dan lain-lain negara dengan tujuan pembiakan dalam kurungan.


3. Sea Otter


Sea Otter ini hampir pupus disebabkan aktiviti pemburuan yang ingin mengambil bulu mereka. Populasi haiwan ini di Barat Laut Pasifik berkurangan kepada kurang daripada 2000 ekor pada awal abad ke-20. Berita baiknya, dengan penguatkuasaan undang-undang, populasi sea otter ini telah meningkat kepada 100,000 hingga 150,000 ekor.


4. Fennec Fox

Fennec Fox yang mendiami kawasan Afrika Utara dan Timur Tengah ini masih lagi belum dianggap sebagai haiwan yang terancam namun habitat mereka menerima ancaman dari aktiviti perlancongan dan pembangunan. Telinganya yang besar membantu untuk memburu pada waktu malam dengan berfungsi untuk mendengar pergerakan mangsa di bawah tanah dan menyejukkan badan daripada haba padang pasir.


5. Mexican Axolotl

Mexican Axolotl ini merupakan salah satu spesis salamander dan tinggal di dalam air. Haiwan ini dikatakan hampir pupus, dengan kurang daripada 1200 ekor yang tinggal di Mexico, satu-satunya habitat terakhir bagi pokemon ini yang masih terpelihara.


6. Pika

Pika yang merupakan mamalia kecil dari keluarga arnab ini mempunyai telinga yang besar dan tidak mempunyai ekor. Menurut World Wildlife Foundation WWF), binatang ini terancam kerana ianya terdedah kepada kesan pemanasan global disebabkan Pika ini tinggal di habitat yang sejuk dan agak lembap di kawasan tanah tinggi. Apabila pemanasan global semakin meningkat, habitat tersebut akan semakin berkurang dan bakal membawa kepupusan kepada salah satu spesis pokemon ini.


7. Mandarin Duck

Mandarin Duck yang mendiami Asia Timur ini sama seperti burung merak di mana hanya yang jantan mempunyai bulu-bulu yang colourful manakala si betina hanya berwarna plain. Walaupun aktiviti pembangunan telah mengurangkan spesis itik ini namun ianya masih lagi boleh dijumpai di beberapa kawasan di Asia Timur. Menurut BBC, itik ini salah satu jenis itik yang tidak diburu untuk dimakan kerana rasanya yang sangat tidak sedap.


8. Slow Loris

Berasal dari Indonesia, Slow Loris dari spesis kokang diburu hingga hampir pupus kerana kononnya dagingnya yang dikatakan boleh menyembuhkan penyakit dan mempunyai nilai-nilai spiritual. Kokang ini memang nampak sangat comel tapi seperti gadis-gadis comel yang mampu mematahkan hati para jejaka, Slow Loris ini merupakan satu-satunya keluarga beruk yang berbisa. Ia menyimpan racun di dalam kantung pada bahagian siku dan menyerang mangsanya dengan cara yang sangat awesome iaitu dengan menyedut racun tersebut ke dalam mulut dan berkumur sebelum melancarkan serangan gigitan berbisa.


9. Beluga Whale


Ikan paus Beluga yang terkenal kerana ciri-ciri bonjolan pada kepalanya dan berwarna putih ini menurut kerajaan Amerika Syarikat mengalami ancaman di habitatnya di Alaska. Dianggarkan hanya kira-kira 100,000 ekor yang tinggal di habitat liar bagi salah satu spesis ikan paus terkecil ini.


10. Black Footed Ferret

Berasal daripada salah satu keluarga musang, Black Footed Ferret ini dianggap terancam oleh IUCN. Malahan, binatang ini pernah diisytiharkan pupus pada tahun 1979, sebelum dua tahun kemudian sebilangan kecil telah dijumpai di Wyoming, Amerika Syarikat. Usaha-usaha pemuliharaan yang giat dijalankan telah mendatangkan hasil dengan lebih kurang 1000 ekor berjaya dibiakkan, menjadikannya antara usaha pemuliharaan haiwan terancam paling berjaya di Amerika Syarikat.


11. Gray Gentle Lemur

Gray Gentle Lemur, salah satu spesis lemur ini merupakan salah satu spesis yang hanya boleh dijumpai di Madagascar. Juga dipanggil bamboo lemur, pemakanan haiwan ini sama seperti namanya iaitu buluh.


12. Hawaiian Monk Seal

Spesis monk seal yang masih tinggal di dunia, anjing laut ini hanya tinggal kira-kira 1100 ekor di habitat liar. Diburu sehingga berada dalam ambang kepupusan pada abad ke-19, haiwan ini kini disenaraikan sebagai spesis yang dilindungi.


13. Matschie's Tree Kangaroo

Spesis kangaroo pokok ini hanya boleh dijumpai di kawasan hutan hujan di Australia, Papua Barat dan Papua New Guinea, pada ketinggian kira-kira 11,000 kaki. Tidak seperti kangaroo yang biasa, spesis ini tinggal di atas pokok dan bergayut dari satu pokok ke pokok yang lain dengan menggunakan anggota badannya yang kuat. Disebabkan habitatnya yang terhad, IUCN menganggap kangaroo pokok ini berada dalam ambang kepupusan.


14. Iberian Lynx

Iberian Lynx yang berasal dari Sepanyol dan Portugal ini dikhabarkan bakal menjadi spesis kucing pertama bakal pupus sejak 2000 tahun yang lepas, yang kini menjadi kebimbangan WWF. Apa yang lebih membimbangkan ialah disebabkan oleh pembangunan manusia dan kehilangan tempat tinggal, hanya terdapat kira-kira 38 ekor Iberian Lynx betina yang masih tinggal untuk membiak.


15. Giant Panda

Dipercayai hanya tinggal kira-kira 3000 ekor di habitat liar. Walaupun pelbagai usaha giat dijalankan, namun panda ini tidak mampu untuk membiak dengan baik ketika berada dalam kurungan dan di habitat liar, ianya terdedah kepada ancaman pemburuan haram.

Sumber dari Time

29 comments:

  1. Replies
    1. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :


      OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

      DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

      TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

      DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

      TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

      INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

      IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) , IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD*--> WWW.IPHONEMSIA.COM










      ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

      Delete
  2. Sy sudah 2 hari x mandi.. Makcik salmah Ttp membatu seperti kayu.. Kalo dibakar sdp jugak ubi nie walaupon rse seperti roti..

    ReplyDelete
  3. cicak tokek mne

    ReplyDelete
  4. semua ni tipu,betul tak orang bawah

    ReplyDelete
  5. cicak tokek tu dlm sluar ko

    ReplyDelete
  6. Apa kata kita ni tak tau apa kesannya kepada semua pihak yang tidak dapat menerima tawaran itu adalah untuk mengurangkan kos yang tinggi untuk

    ReplyDelete
  7. Tapi sy tetap tak setuju kerana landasan keretapi tu telah diperas ugut oleh mereka. Jadi pak abu harus segera ke kedai untuk membeli gula pasir kerana mak jemah telah memasang lagu raya.

    ReplyDelete
  8. Saye rase org ats ini adalah seekor berok gay.

    ReplyDelete
  9. makhluk kat atas aq ni adalah binate yg dah nak pupus,hodoh nak mampus..hahaha

    ReplyDelete
  10. Aku comel..apahal ko jelez ke???

    ReplyDelete
  11. org2 yg comment scra budiman dh nk pupus yg ade org yg comment mengarut

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. giler btul org ats ats aku ni hahahaa

    ReplyDelete
  14. mane mazeer eh????........
    orang bawah ade nampak tak????
    bosan lah mazeer takde........

    ReplyDelete
  15. haihh org atas ni. time mazeer ada ko x hbis duk marah2 kat dye. bile dye dh xde, ko duk tercari2 plak? ape kejadahnye,

    ReplyDelete
  16. Replies
    1. anon2 kat atas rindu sgt kat mazeer,,ni dia dah datang

      Delete
  17. mane cicak tokek???
    we want tokek..

    ReplyDelete
  18. mazeer pon binatang terancam jugak.. dipercayai bermuka babi, berbadan khinzir. tinggal sekor ja kat dunia ni. kalau dia kluar dari internet silap2 kena tembak.. sbb slalu dok post link2 berunsur 18sx sbb nak tarik viewer kat blog murahan dia.

    ReplyDelete
  19. weyh korang komen langsung x berkaitan un title ..weyh ..bodo betol

    ReplyDelete
  20. kesiannya menatang ni .. isk isk isk

    ReplyDelete
  21. aa....berat demo nih dok ngarut kutse

    ReplyDelete
    Replies
    1. bodoh anjing la kau kelantan..fuck off kelantan anjing

      Delete
  22. Cute...nk bela sume. Tokek tu ape?? Knpa dlm sluar? Huhu

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri