COOL : iBamboo: Speaker iPhone Diperbuat Dari Buluh Tanpa Penggunaan Elektrik
Home » » COOL : iBamboo: Speaker iPhone Diperbuat Dari Buluh Tanpa Penggunaan Elektrik

COOL : iBamboo: Speaker iPhone Diperbuat Dari Buluh Tanpa Penggunaan Elektrik

12 Mar 2013 11 Comments
Nak mencari speaker iPhone bukannya susah, tapi nak mencari speaker yang unik dan paling penting menjimatkan elektrik, mungkin iBamboo ini pilihan yang sesuai, terutamanya pencinta alam semulajadi di luar sana.

Speaker yang direka oleh Anatoliy Omelchenko dari Triangle Tree ini rekaannya sangat simple, hanya menggunakan potongan buluh dan selitkan sahaja iPhone anda ke dalam lubang yang disediakan. That's it. Bentuk semulajadi yang terdapat pada buluh tersebut menguatkan bunyi dan menghasilkan kesan pseudo-stereo yang tidak memerlukan tenaga elektrik.

Walaupun iBamboo ini bukanlah speaker tanpa elektrik yang pertama dicipta, namun ianya mempunyai pelbagai kelebihan, antaranya buluh yang berkepanjangan satu kaki ini ringan dan tahan lama. Dan oleh kerana ia diperbuat daripada bahan semulajadi, bunyi yang dihasilkan adalah unik di mana tiada dua speaker yang akan menghasilkan bunyi yang sama.


Fakta tambahan: buluh merupakan salah satu tumbuhan paling pesat berkembang di dunia dan ianya menghasilkan lebih banyak oksigen berbanding pokok yang lain pada berat yang sama. Hmm, satu alasan yang menarik untuk dipertimbangkan apabila ingin memilih speaker ini.

Tapi wajar ke design yang simple sebegini dipatenkan? Rasanya siapa-siapa pun boleh buat. Bulan puasa pun nak dekat, jadi sambil-sambil buat pelita buluh atau lemang sempena hari raya nanti, bolehlah buat sendiri speaker ni.




Sumber dari Inhabitat

11 comments:

  1. second pukimak spa yg komen lepas nie..

    ReplyDelete
  2. Zamree KL..npe burit mak ko busuk ?

    ReplyDelete
  3. Zamree KL..npe burit mak ko busuk ?

    ReplyDelete
  4. ade minah ajak aku seks..ah ah ah ah..lalu ku masukkan konek ku ke dalam mulut c minah tu..menangis2 dia aku kerja kan..best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diam la gampang..crte nk meletup,entah2 mulut sndri ?

      Delete
    2. Mulut Zamree KL kot

      Delete
  5. aku nk kasi speaker kuat, ltk jer dlm cawan.. x yah sesuah nk beli buluh2 ni..

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri