COOL : iBamboo: Speaker iPhone Diperbuat Dari Buluh Tanpa Penggunaan Elektrik

Nak mencari speaker iPhone bukannya susah, tapi nak mencari speaker yang unik dan paling penting menjimatkan elektrik, mungkin iBamboo ini pilihan yang sesuai, terutamanya pencinta alam semulajadi di luar sana.

Speaker yang direka oleh Anatoliy Omelchenko dari Triangle Tree ini rekaannya sangat simple, hanya menggunakan potongan buluh dan selitkan sahaja iPhone anda ke dalam lubang yang disediakan. That's it. Bentuk semulajadi yang terdapat pada buluh tersebut menguatkan bunyi dan menghasilkan kesan pseudo-stereo yang tidak memerlukan tenaga elektrik.

Walaupun iBamboo ini bukanlah speaker tanpa elektrik yang pertama dicipta, namun ianya mempunyai pelbagai kelebihan, antaranya buluh yang berkepanjangan satu kaki ini ringan dan tahan lama. Dan oleh kerana ia diperbuat daripada bahan semulajadi, bunyi yang dihasilkan adalah unik di mana tiada dua speaker yang akan menghasilkan bunyi yang sama.


Fakta tambahan: buluh merupakan salah satu tumbuhan paling pesat berkembang di dunia dan ianya menghasilkan lebih banyak oksigen berbanding pokok yang lain pada berat yang sama. Hmm, satu alasan yang menarik untuk dipertimbangkan apabila ingin memilih speaker ini.

Tapi wajar ke design yang simple sebegini dipatenkan? Rasanya siapa-siapa pun boleh buat. Bulan puasa pun nak dekat, jadi sambil-sambil buat pelita buluh atau lemang sempena hari raya nanti, bolehlah buat sendiri speaker ni.




Sumber dari Inhabitat

{ 11 comments.. read them below or add one }

Zamree KL Zamree KL 12 March, 2013
second pukimak spa yg komen lepas nie..
AnonymousAnonymous 12 March, 2013
Zamree KL..npe burit mak ko busuk ?
AnonymousAnonymous 12 March, 2013
Zamree KL..npe burit mak ko busuk ?
AnonymousAnonymous 12 March, 2013
ade minah ajak aku seks..ah ah ah ah..lalu ku masukkan konek ku ke dalam mulut c minah tu..menangis2 dia aku kerja kan..best
AnonymousAnonymous 12 March, 2013
Diam la gampang..crte nk meletup,entah2 mulut sndri ?
AnonymousAnonymous 12 March, 2013
Mulut Zamree KL kot
AnonymousAnonymous 12 March, 2013
aku nk kasi speaker kuat, ltk jer dlm cawan.. x yah sesuah nk beli buluh2 ni..
suzuki every suzuki every 19 June, 2013
This comment has been removed by the author.

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri