Fakta : Berapakah Berat Yang Boleh Dipikul Oleh Seekor Semut? (2 Gambar)

Semut adalah serangga yang sangat kuat. Seekor semut boleh membawa barang yang 30 kali lebih berat daripada berat badannya. Kekuatan semut terletak pada rangka di luar badannya yang dikenali sebagai ‘exoskeleton'.


`Exoskeleton' dan susunan otot khas pada tubuh semut memberi kekuatan kepada semut. `Exoskeleton' melindungi semut daripada cuaca, kecederaan dan kehilangan air. Lapisan pada rangka itu mengandungi pelbagai organik yang dikenali sebagai `chitin'.

Seperti manusia, semut hidup dalam kelompok masyarakatnya sendiri dan mempunyai tiga bidang kepakaran dalam mencari makanan. Kepakaran iaitu terbahagi kepada mengumpul, memburu dan penanam. Sistem itu dipercayai telah wujud sejak kira-kira 40 juta tahun lalu.

Di Amerika Utara, terdapat beberapa spesies semut yang mempunyai watak tersendiri ini termasuklah tukang kayu, askar, pengumpul biji-bijian, penanam kulat malah pencuri dan peminta sedekah. Wohoo..cool!

{ 14 comments.. read them below or add one }

AnonymousAnonymous 01 March, 2013
mazeer are not alowed here.
MOL.fm MOL.fm 01 March, 2013
semut kuat .. dan ada organisasi ... hebat tul ..
Malong Kuning Malong Kuning 01 March, 2013
x taulh plk semut pun ade peminta sedekah...
AnonymousAnonymous 02 March, 2013
mazeer muncul lah!! hahaha,ape la yg korang x puas ati sangat? yg ade name korang ktuk,klu brni sgt pkai nme sndri la,aku x pe la sbb x de akaun google..
AnonymousAnonymous 04 March, 2013
org atas pussy... eeeyyy i like~
AnonymousAnonymous 06 March, 2013
semut mmg power..sbb tu aku bela semut...
AnonymousAnonymous 09 March, 2013
suka3x,,,kuat betul semut nie
AnonymousAnonymous 05 October, 2013
semut minum tongkat ali tu..
AnonymousAnonymous 20 February, 2014
tahun 2013 punya cerita , admin tak de cerita yg baru kah?

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri