Info : Jamalul Kiram III Keturunan Pembunuh! (2 Gambar)

Jamalul Kiram III Keturunan Pembunuh! | Banyak pihak yang keliru berkenaan status Sultan Kiram.

Siapakah Kiram?

Keluarga Kiram dari jalur Kesultanan Sulu ini sebenarnya bermula dari saat pemerintahan Sultan Muhammad Jamalul Kiram I (1832-1842) bin Sultan Muhammad Alimuddin III (1808).

Dari Jamalul Kiram I inilah bermulanya nama Kiram yang kita kenal hari ini, yang kemudian nama ini berakhir selepas kewafatan Sultan Jamalul Kiram II (1884-1936) yang mangkat tanpa zuriat ketika zaman kedatangan Amerika Syarikat ke Sulu.

Selepas itu tiada lagi Sultan Sulu yang diterima oleh rakyat Tausug disebabkan dominasi Amerika Syarikat itu.

Hal ini dilihat oleh rakyat bahawa Sultan dari keluarga Kiram adalah tali barut Amerika Syarikat yang tergamak merestui pembunuhan para keluarga Datu dan Syarif Tausug di Bud Dahu, Mac 1906 dan Disember 1911 serta pertempuran di Bud Bagsak, Jun 1913.

Sultan Kiram II yang terakhir itu terpaksa memberikan restu kepada Amerika Syarikat membunuh muslimin rakyatnya sendiri berjumlah labih 4,000 orang (yang syahid 1,600 orang termasuk wanita dan kanak-kanak) yang memilih menentang USA dan arahan Sultan.

Tausug menentang Sultan kerana bersekongkol dengan USA yang terkeluar dari undang-undang Darul Islam yang mana Tausug enggan dikutip cukai kepala oleh USA.

Menurut Tausug, Allah s.w.t tidak pernah berfirman kepada RasulNya untuk mengutip cukai kepala kepada ummah. Maka Tausug beramai-ramai naik ke gunung duduk di gua batu sebagai mana ASHABUL KAHFI.

Hal ini bagi mereka adalah fitnah besar yang mengancam akidah mereka maka wajib meninggalkan kemewahan kampung halaman menuju ke gunung untuk selamat dari fitnah itu. Sebaliknya mereka dibunuh oleh Amerika atas restu Sultan KIRAM.

Hari ini, kita dikejutkan dengan kedatangan tentera KIRAM yang mengaku sebagai tentera Sultan Sulu. Keluarga Kiram sangat ramai. Ada keluarga dari sebelah Puteri Piyandao bin Sultan Badaruddin I, ada Kiram dari jalur keluarga Sultan Esmail I (ini yang serahkan Sulu kepada Filipina pada tahun 1962) bin Rajamuda Mawallilwasit.

Malah ada juga Kiram dari Datu Punjungan bin Rajamuda Mawallilwasit (inilah ayahanda Jamalul Kiram III yang kerahkan tentera upahan ke Lahad Datu), dan banyak lagi kiram yang sekarang sedang merancang untuk menjadi Sultan kesemuanya.

Kalau ada 1,000 lelaki kiram hari ini, maka Sulu akan ada 1,000 sultan yang mengaku Sultan Sulu dari keluarga Kiram. Berebut menjadi Sultan tanpa rakyat, masuk bakul angkat sendiri. Tanpa pengetahuan sejarah protokol kesultanan, tanpa mengetahui tertib pertabalan, tanpa mengetahui adat para Datu dan Syarif Tausug. Jadilah seperti Kiram yang kita lihat hari ini.

Tahukah anda bagaimana Sultan Sulu ditabalkan oleh rakyat, kehendak rakyat, kehendak para Datu dan Syarif? Tahukah anda bahawa kehilangan institusi kesultanan Sulu itu hanya dapat kembali dengan menyedarkan Tausug agar membuang kewarganegaraan Filipina menggantikannya kepada rakyat Sulu secara hakiki.

Sebab itu muncul seorang pembela dari keluarga Maharaja Adinda Aranan Puyo masuk ke kampung-kampung tanpa rasa takut membangkitkan semangat juang Tausug tanpa senjata, memacak bendera Sulu Darul Islam terakhir sambil melaungkan ALLAHU AKBAR!! TAUSUG BANGKIT!! KALIAN BUKAN FILIPINO HAMBA KEPADA KING PHILIP II SEPANYOL!! KALIAN ADALAH MERDEKA SEJAK SULTAN SYARIFUL HASYIM MENYATUKAN KITA DENGAN DARUL ISLAM!! TAUSUG BANGKIT!!

Beliau ialah cucu kepada Datu Aranan Puyo ini adalah cicit SULTAN BANTILAN MUIZZUDDIN I (1748-1763) yang digelar oleh ahli sejarah dunia sebagai DEFENDER OF ISLAM. Sempena nama moyangnya ini maka Baginda dinamakan Sultan BANTILAN MUHAMMAD MUIZZUDDIN II. Setelah berjaya menghimpunkan puluhan ribu penyokong di Jolo, beliau diangkat menjadi Sultan Sulu yang berdaulat pada tanggal 19 Mac 2009 oleh rakyat jelata dengan laungan takbir dan dendangan Salawat.

Sejak itu Keluarga KIRAM bungkam seribu bahasa. Hanya satu perkara yang boleh mereka buat ialah mencabar siapa sahaja dengan senjata. Walhal mereka tahu, bukan sahaja mereka yang pandai BERMAIN senjata. Semua TAUSUG semula jadi pakar bermain senjata, bukan hanya Kiram.

Sultan Bantilan II ini jauh lebih bijak walau tak pernah mencecah darjah 3 di sekolah Siasi. Namun Baginda adalah pemidato, pedagang yang berjaya, pandai mengatur manusia, handal dalam diplomasi, dan mendapat dokongan generasi muda Tausug. Berjiwa merdeka, tak seperti Kiram yang hanya mengusung bendera Filipina bersama mereka ke hulu ke hilir.

Sultan Bantilan II walau bergerak secara aman tanpa senjata, anti peperangan dan anti keganasan, namun gerakannya ditakuti. Sehingga peluru musuh menjadi AIR dengan izin Allah s.w.t.

Mereka yang menceroboh Lahad Datu adalah keluarga Kiram yang suatu masa dahulu telah menganiayai rakyatnya sendiri dengan merelakan pembunuhan beramai-ramai oleh tentera Amerika. Terang-terangan saja mereka ditolak oleh rakyat Sulu sendiri.

Masih wajarkah mereka menuntut Lahad Datu sebagai hak mereka sedangkan Sulu sudah mempunyai seorang sultan yang baru. Seorang sultan yang dilantik oleh rakyat Sulu sendiri yang mana juga merupakan seorang berketurunan sultan dari susur galur SULTAN BANTILAN MUIZZUDDIN I?


#Sumber dari internet. Yang baik terima, yang buruk buang.

{ 32 comments.. read them below or add one }

AnonymousAnonymous 10 March, 2013
kalu stakat nk 1st,2nd,3rd bek xpayah komen...
Admin Admin 11 March, 2013
Kalau ye pun sumber internet letak ar sape yg tulis sial! bodoh xreti hargai penulisan org lain !
kakashi oppa kakashi oppa 11 March, 2013
bnyak sgt sultan sulu...biol palak otak ku baca...nang semua ngakuk drik sultan... WAHAHAHHA... aku mauk juak bha sukati jak ngelar drik org2 besar..wahahah bodoh nar..apa paloi bngang bongok nar juak...heran...
AnonymousAnonymous 11 March, 2013
Pe ko mrepek ni..shaitonn..
AnonymousAnonymous 11 March, 2013
nang jak.. dh miskin.. ngakuk dirik ya sultan
AnonymousAnonymous 11 March, 2013
hiihihihihihihi...

Terbaru : Anon memperlihatkan konsep kasut yang boleh bercakap Jawa di SXSW 2013
Terbaru : Permainan bola baling : Roboanon turut dilancar untuk pengguna android Froyo lapuk
AnonymousAnonymous 11 March, 2013
KENA KURUS NI...CEPAT SIKIT LAAA!

NAK DUIT LEBIH TAK? TAK MAU

AKU PUN GEMUK..TAPI SETELAH.....

YANG PASTI AKU MAKIN GEMOK

KENA BERUBAH JADI GEMOK....BARU YAKIN

DAHULU AKU GEMUK...TAPI SETELAH GUNA,MAKIN GEMOK PLAK,ADOIII......

"BARANG" MAHAL MESTI BAIK...
SUPERHERO YANG PALING DISUKAI,ZAHRUL IKHSAN HASSAN
AnonymousAnonymous 11 March, 2013
musnahkan mazeer dan web dia.. hack minggu dpn!!!
maliq damiya maliq damiya 11 March, 2013
apa yang pasti Malaysia adalah hak kita bukan milik sultan tu yang memandai2 mengaku hak dia
AnonymousAnonymous 11 March, 2013
kekosongan jawatan sebagai sultan di kepulauan sulu...
AnonymousAnonymous 11 March, 2013
Karam Singh Walia patut jadi sultan sulu!!
AnonymousAnonymous 11 March, 2013
Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua.. (sambil tangan pun gerak sana gerak sini, tunjuk itu tunjuk ini).. hehe!
a a 11 March, 2013
kat ulu tiram lgi hebat mamat itam dari askar sulu....
MOL.fm MOL.fm 12 March, 2013
hahahaha .. ramainye sultan ..
AnonymousAnonymous 12 March, 2013
Poning pale din nk pham..berkiram2..
AnonymousAnonymous 17 March, 2013
Jd di mana kedudukan Datu Akjan yang mengaku sultan sulu juga. Mcm xda dlam susur galur ni. Hahahah perasan nak mampus!!
AnonymousAnonymous 31 March, 2013
itu bahasa sarawak lah.. kaum iban rasanya..
AnonymousAnonymous 31 March, 2013
g mampos r ko.. bengong.. taik kucing..! kau nk marah org ni tp keledek yg mak ko kirim tu ko da beli ke blom? kang balik nnti lupe beli dah kena sebat lagi cam semalam
AnonymousAnonymous 31 March, 2013
kalau aku cakap aku ni sebenarnye barack obama agknye korang percaya x?
AnonymousAnonymous 01 April, 2013
ak x percaya pun..
klu ko ckp dye saudara ko ak percayalah..
AnonymousAnonymous 07 October, 2013
Yg org atas ni mesti admin
AnonymousAnonymous 07 October, 2013
APE NA BUNUH MEMBUNUH SESAMA ISLAM? DUA2 MASUK NERAKA!

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri