INFO : Kisah Komando VAT 69 Yang Digeruni Musuh
Home » » INFO : Kisah Komando VAT 69 Yang Digeruni Musuh

INFO : Kisah Komando VAT 69 Yang Digeruni Musuh

51 Comments

Sebelum pihak ATM mendarat di Lahad Datu, Sabah, ramai yang meragui tentang kebolehan pihak komando VAT 69 dalam menjalankan misi keamanan di sana. Namun masih ada yang keliru dengan sistem unit anggota pegawai polis. Pihak komando VAT 69 memang cukup digeruni musuh kerana mereka ternyata dilatih dengan beberapa siri latihan yang sangat berat. Jadi tidak hairanlah jika mereka juga turut ditempatkan dalam siri menentang pihak penceroboh di Sabah.

1. Saya ingin ceritakan pasal batalion badge 69.Terdapat gambar kerambit di kiri dan kanan dan lembing di tengah2. Maksud lembing adalah dia adalah raja di hutan. Kerambit pula bermaksud membunuh musuh dengan cara senyap seperti terkena senjata kerambit. Tahu2 perut bocor usus terkeluar.

2. Pun begitu, realitinya kami anggota operative Vat 69 selalunya low profile. Tidak pernah mengisytiharkan diri kami adalah komando 69. Tiada logo digunakan semasa operasi. Kami juga adalah kawan baik kpd orang asli. Sekira bertemu dengan orang asli, OA akan panggil diaorang ‘orang kampung’. Operasi sekitar 80an di hutan ulu Perak, kami pernah ditugaskan untuk menawan kem dan membunuh musuh (bandit).

Apa yg sering menarik perhatian pasukan2 sahabat lain, adalah cara kami approach pasukan mereka. Selalunya kami memberitahu daripada BN 2 PPH atau polis biasa. Tetapi yg mereka musykil & binggung, angota kami bergerak, berkemas dengan pantas. Itu yg selalu membuatkan pasukan lain seperti tentera atau polis sempadan Thai tergamam. Yg dihantar cuma 2 seksyen sahaja. lebih kurang 12 orang. Tetapi seorang operative memiliki bermacam2 kemahiran.

3. VAT 69 juga memang diajar low profile. Sebabnya skill dan kemampuan pasukan ini diumpamakan ‘killing machine’. Macam2 kemahiran ada seperti CQB, HALO/HAHO, Demolitian, Medical Combat, Sniper, Bodyguarding, Combat Diver, Survivor, Pandu Arah dan macam2 lagi. Kami juga pernah mengikuti kursus bersama PASKAL di Lumut, serta latihan bersama pasukan2 lain di Asahan Melaka, seperti Pasukan Komando Thailand, Komando Darat Singapura dan Komando Siliwangi Bandung.

Yg seronoknya kami operative 69 berambut panjang dan sering berpakaian selekeh. Ada bertanya kenapa bandit takut kepada pasukan VAT69 kami? Kerana operative kami menjalankan tugas bersama dengan SB (Inteligen Teknikal) yg terkenal kepakaran penyamaran. Selalunya operasi rahsia ini membuahkan kejayaan dan kemenangan bagi pasukan keselamatan dan negara.


Info- Internet dow.. Internet is freedom!

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

51 comments:

  1. Replies
    1. woiii mazeer.. kau mengekploitasi blog penpatah utk tujuan mempromosi blog kau..! kau dah melanggar undang2 akta 22.2 kanun keseksaan dengan hukuman sula sampai rabak.. aku carik kau! aku cari!!!

      Delete
    2. Semak la mazeer ni>>
      PUUUUUUIIIIhhHhhh!!!!

      Delete
    3. huhuhahahhihi...

      INFO:KISAH ANON DIATAS YANG BERLAKU DI LAHAD DATU!
      LAWAK:VIDEO ENCIK ANON DIATAS YANG MENGHINA ANWAR IBRAHIM ALI!
      18SX:VIDEO TERBARU ANON DIATAS KANTOI BERZINA!

      Delete
    4. hahahah mcm cb,

      Delete
    5. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :


      OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

      DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

      TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

      DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

      TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

      INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

      IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) , IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD*--> WWW.IPHONEMSIA.COM










      ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

      Delete
  2. 1st!! yes2.! x pernah aku jadik 1st.. kali pertama ni! bangganye! x pernah rasa bahagia cmni. rasa mcm dunia ni aku yg punya.. seronoknye x terkata.. yey! yey! aku sangat bertuah.. kalau la mak aku tau..mesti dia bngga dengan pencapaian aku. aku memang hebat.! aku layak utk masuk rekod guiness.. aku x akan sia2kn bakat yg aku ada. dengan bakat ni aku akan baiki kehidupan aku.. terima kasih pen patah

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1st? Ko simpan jela kali perfame ko tu hahahahahaah.loser

      Delete
    2. Sarcasm -_-

      Delete
  3. Erk digeruni? 8 org jgk terkorban, askar punya komando lagi kemas la, xda lagi terkorban stakat ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nauzubillah..ingt ckit..kalau dh ajal, sehebat mana skill kita ada, akan mati jugak..

      Delete
    2. xperang lg, xmati la..tu pun nak kena bgtau ko ke..

      Delete
    3. hnya 2 vat 69 yg terkorban..bkn 8..yg 6 lg anggota biasa dr cwangan SB dan PGA..x taw punca mmg lah ckp "Erk digeruni? 8 org jgk terkorban"..aku kt LD,dan aku salah seorg vat69..masa tu pgikut dajjal kiram yg main taik..lambai bndera putih,ajak bincang,tp tembak juga kt group kami..waktu tu diaorg hnya 6 org yg masuk..arahan pihak atasan,mbenarkan perbincang..tp apabila insp zul bgn utk bincang dgn salah 1 ktua pgkut kiram,satu tembakkan jarak dkt dilepaskan tepat kena kepala arwah..rupanya pganas hnya memerangkap..kmudian sjn cuba dtg tolong juga telah ditembak bertalu talu..4 lg angota trus mbalas tmbakkan sehinggalah Moltar dilepaskn mnyebabkn 3 lg cedera..kami beri bantuan,namun lambat utk selamatkn insp zul dan sjn..kes 6 anggota lg sbb dlm IPD semporna iaitu anggota PDRM sndri ada Tali barut,pembelot negara..skrg dah ditangkap dan sdg dibicarakn..maklumat terakhir yg pembelot tu bg ialah,serangan pertama yg akn dilakukan oleh ATM..jd pgikut kiram ni dah byk lari..menurut sumber dr pnduduk kmpg juga,diaorg ada lihat beberapa org telah merangkak keluar pada malam sebelum hari serangan..so,buka mata dan buka minda..knpe ada hal2 yg perlu dirahsiakn..nk jd hero kt keyborad ni x pyhlah..ada sebab knpe sesuatu perkara ni harus dirahsiakn..dan kenapa hyan asyik tanjung batu ngan kmpg tanduo saja dihebohkn..tp org x taw kalau PDRM tengah geledah seluruh pelusuk negeri sabah..x hnya di 2 tmpt tu..Pengikut Kiran ni akan dilupuskan..insyallah...

      Delete
    4. AKU SOKONG HANG BRO =) TAKZIAH KPD YG TELAH PERGI..AL-FATIHAH

      Delete
    5. ah ini org bodoh.. taip aja pandai.. askar ka polis ka, tujuan mereka sama.. keselamatan negara yg dijaga.. bodoh punya keyboard warrior

      Delete
    6. Orang dah meninggal kau reti respect x? Diorang dah pertahan negara senang2 kau perlekeh mcm tu. Aku doa weh tuhan tunjuk dkt kau balasan.. Amiin.

      Delete
    7. VAT 69 ni , geng minum air ketum

      Delete
  4. X yah la admin nk menangkn vat69..cube ko rse jerih perih mse nk amik basic comando askar plak..hebat menda leh mati smpi 8 org kt LD.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg mati kat LD tu cuma 2 org.. itu pn sbb kena serang hendap...
      6 org lg mati kat Semporna,pn kena serang hendap jgk..tp dorg bkn vat 69... lain kali ko la yg pg LD sna..

      Delete
    2. ni msti askar yg komen ni....kot ye pun, xkan la klu mati je makna xbagus...kang aku ckp over nnt, ko kata mcm2....yela2, askar xpnh mati...komando askar xpernah lg mati...smua hdup smpai kiamat....amik la kat ko...hm...

      Delete
    3. awk ni anonymous 10 march 2013 7:54 & anonymous 10 march 2013 8:35......
      ..........xbaik awk mengata mengutuk ttg askar n polis ni taw,klau diorg xde mcmner dgn negara kita? sape yg nak pertahan kan? kalau awk sorg2 pertahankan boleh ke???? kita ni kena la slalu menghargai setiap ape yg ade....bkn mencemuh....

      belajarlah menghargai ape yg kita ade....
      semiga nrgara kita dlm aman dan damai selalu..........

      Delete
    4. ah ini org bodoh.. taip aja pandai.. askar ka polis ka, tujuan mereka sama.. keselamatan negara yg dijaga.. bodoh punya keyboard warrior

      Delete
  5. eee..benda cam nie pun nak gadoh2 asal plak nak bangga2kn dri...kenapa perlu nak perli2 org..isu kat lahad datu tue..mmg berperang..kalau dah namanya PERANG...kalau dah ajal tetap ajal..xada manusia yang kebal..ingat nyawa kita nie hnya pinjaman tuhan boleh tarik balik bila2 masa dia nak...kalau kau rasa diri ko tue terer sangat pergilah ke lahad datu sana...tinguk kalau ko boleh lepas dgn selamat...kalau ko selamat bgslah... eee...kalau x jd sejarah sajalh kau..masuk buku sejarah pada masa akn dtg...." SEJARAH TRAGEDI DI LAHAD DATU SABAH TAHUN 2013"

    ReplyDelete
  6. bodoh jugak yang mengatakan "hebat menda leh mati smpi 8 org kt LD."...bahlol..bahlol...klu pk gune ketiak,mcm tu la...men hentam je..mereka g sana bermain dengan peluru hidup,bukan ngan peluru kapur...ckp mcm dah cukup hebat je..komen pandai,p sana la tgk wahai si pengomen..mau g hadap musuh tu pkai pampers sebab terkencing dalam suar..hormat sikit pada yang dah terkorban..jangan main hantam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sy sokong kata2 awk........semoga roh mereka d ccuri rahmat & tenang d sana...

      Delete
  7. iss dah dah lah tu ,jangan terus nak menunding jari kat tentera yg keluarkan komen2 tu,fikir sikit mereka tengah berjuang sana ,kalau boleh doakan mereka supaya berjaya .dan beri semangat gan kata ,jgn jatuhkan mereka gan kata2 kita ,jangan bagi mereka hilang semangat juang gan komen2 kita disini,dan jangan sesekali menghina wira2 negara yang syahid tu,semoga Allah merahmati mereka ,Allah sayangkan mereka dan mereka meninggal dalam keadaaan syahid dan sudah tentu syurga menanti mereka ,kita tak tau nak meninggal dalam keadaan cam mana ,jadi fikir sikit sebelum keluarkan komen ,
    Komando VAT 69 memang hebat walaupun diserang oleh tentera kiram gan taktik mereka yg keji ,tapi dua pewira kita yg gugur tapi mereka(pengikut kiram) lagi ramai yg mati,nampak sgt mereka memang gerun gan Komando VAT 69 ni sebab mereka tau tak boleh serang secara depan2 jadi mereka main kotor,saya salute Komando VAT 69.6 orang angota polis pula diserang hendap sebab ada tali barut pengkhinat negara yang tak guna tu,saya rasa mesti mereka bagi info tentang kedatangan polis kesana ,kesian mereka fikirlah apa perasaan wira2 kita waktu diserang hendap tu tak boleh nak dibayangkan hanya Allah yang tau ,apa yang kita boleh buat sekarang ialah,kita doakan mereka disana IN SYAA ALLAH pasukkan ATM dan PDRM akan berjaya .

    ReplyDelete
  8. kaki tgk dvd la nie...

    ReplyDelete
  9. orang yg mengata tu xtau erti perjuangan dan tak layak jd rakyat malaysia

    ReplyDelete
  10. andai kamu tidak dapat menahan panas terik..hujan ribut diluar sana..
    mengapa kamu berkata sedemikian??

    ReplyDelete
    Replies
    1. bajet sial ayat kau..serious bajet..ak xde la sokong mne2 pehak tapi ayat kau mmng bajet

      Delete
    2. Dumbass! I have full respect for the 69 warriors!!

      Delete
  11. bajet la lu..kalau rase hebat sgt masuk komando la cibai..atleast dorg terbukti power dan berani bukan sekadar dlm latihan je..betul2 praktis.. ko aku rase training komando pn x lepas..

    ReplyDelete
  12. wi ar enonimes

    wi ar lejen
    wi du not forgif
    wi du not forget
    ekspek es

    -Enonimes-

    ReplyDelete
  13. ok pe .. bangga la jugak kan

    ReplyDelete
  14. it would be better if our army is more than 800,000 soldiers in total, then no one will f**k with us

    ReplyDelete
  15. yang nmpak vat 69 mcam x hebat smpai terkorban beberapa org tuu sbb bleh kata kebanyakan anggota 69 anggota baru,depa kurang pengalaman paihtu depa belom kuaisai penuh kemahiran ngan speciality yang 69 btoi2 ada,thats why kalaw hampa nak taw sbelom ops daulat nii diishtiharkan berakhir memang bnyak anggota 69 yang lama2 yang veteran join balek 69 ngan mission ops daulat sekali,sebab anggota 69 yang lama2 a.k.a veteran nii setiap sorang ada speciality ngan kelebihan masing2 tambah2 lagi bab2 gerilla war or jungle war mcam ops daulat nii and depa bnyak berjasa spanjang mission smpai berakhirnya ops daulat nii..
    kalaw x pcaya hampa bukak page pdrm dkat fb and tngok nama2 anggota veteran 69 yang dipanggil join mission ops daulat and klaw hampa nak taw depa smua dpat penghargaan ataih usaha depa mensetelkan mission ops daulat nii
    bukan laah nak defend vat 69 nii drpada keyboard warrior yang dok kutok 69..
    tp kita kena terima laa yang komando polis ada kelebihan sendiri and komando askar pon ada kelebihan dia jugak
    respect laa dkat depa x kira depa drpada skuad mana pon sbb jasa ,budi baik depa tuu mungkin x terbalas bila difikirkan kembali and besaq pengorbanan depa tuu

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum, ingin aku mencelah. Sepatutnya konflik diLahad Datu dikerahkan ATM dibarisan
    hadapan utk menghapuskan pengganas, yang mana mereka telah mengistiharkan diri mereka ialah
    sebagai tentera Kiram. Maknanya mereka bukan penjenayah atau perompak yg mana boleh ditangani
    oleh PDRM (UTK). PDRM iaitu VAT 69 boleh berperang bagi membantu ATM utk. menghapuskan musuh-musuh Negara kerana konflik ini berlaku didalam Negara. Ingin diberitahu bahawa ATM mempunyai peralatan yang lebih lengkap dan juga mempunyai taktikal peperangan yang lebih baik bagi menangani situasi di Lahad Datu kalau dibandingkan dengan PDRM. Kita boleh berbangga dgn pencapaian kita dimasa lampau tetapi itu bukan ukuran utk memberitahu kita digeruni oleh pihak musuh. Ya, memang digeruni oleh tentera yang mempunyai alat kelengkapan yg. lama dan usang dan tidak mempunyai taktikal peperangan yg. baik seperti tentera kiram. Bagaimana pula dgn tentera Negara maju, adakah mereka gerun dgn.tentera kita lebih-lebih lagi dgn VAT 69. Bagaimana S.O.P.? Berperang dgn tentera penceroboh dgn berpakaian seperti Rambo iaitu T- Shirt tanpa alat perlindungan diri. Kerajaan telah memperuntukan pakaian lengkap perang jadi pakailah dan gunakan sebaik yg. mungkin. Apa yang aku ingin beritahu bahawa dengan adanya ATM mengerakkan aset -asetnya dan anggota-anggotanya dapat meghalang tentera Kiram bertapak dan mengganas diSabah. Bayangkan sekirannya tentera tidak dikerahkan? Siapa yang buat Moping out pengganas? Jadi adakah VAT 69 dapat mensetelkan mission ops daulat sendiri dgn jayanya? Menghapuskan tentera musuh adalah tanggungjawab ATM, PDRM membantu, manakala menjaga keselamatan dan Ketenteraman Awam adalah tanggungjawab PDRM, ATM membantu sekiranya perlu. Itu sahaja yg dapat aku tuliskan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Citer bnyk tp xde isi... bnyk sangat baca majalah. Artikel mana yang ko cedok ni? Kalau nak mencelah pun bg la mantap sikit. Benda ni dah dijelaskan banyak kali la. Ia berkaitan soal undang2 la... malas aku nak citer panjang...

      Delete
    2. puiii...sop konon ...stkt pkai lngkp pastu lari duk blkg pga msa buat mopping buat apa? puiii.

      Delete
  17. Sudah2 la..tak payah gaduh..mereka yg terkorban di angkat menjadi wira..kita ni yang masih hidup pun berpeluang juga menjadi wira bila negara kita bergolak suatu hari nanti..Masa tu tunjuk kan lah kehebatan tuan2 dan puan2 walaupun hanya berbekal kan parang kontot je...jangan lari menyorok kan diri,nanti tak di angkat menjadi wira pulak.BERPESAN DAN MENEGUR SUPAYA BANGSA KU MENJADI TEGUH...amin

    ReplyDelete
  18. Sudah2 la..tak payah gaduh..mereka yg terkorban di angkat menjadi wira..kita ni yang masih hidup pun berpeluang juga menjadi wira bila negara kita bergolak suatu hari nanti..Masa tu tunjuk kan lah kehebatan tuan2 dan puan2 walaupun hanya berbekal kan parang kontot je...jangan lari menyorok kan diri,nanti tak di angkat menjadi wira pulak.BERPESAN DAN MENEGUR SUPAYA BANGSA KU MENJADI TEGUH...amin

    ReplyDelete
  19. Sume sebok nk jadi hero menaip mcm ni la..hampeh..

    ReplyDelete
  20. takziah utk yg terkorban...tahniah utk unit keselamatan negara....jasamu dikenang....syurga tempt kamu semua

    ReplyDelete
  21. takziah utk yg terkorban...tahniah utk unit keselamatan negara....jasamu dikenang....syurga tempt kamu semua

    ReplyDelete
  22. teringat saya ketika operasi bukit jenalik di mana seorang komando ATM ditangkap akhirnya kejadian tersebut diselesaikan oleh VAT69

    ReplyDelete
  23. bodo keyboard warrior...ko g ber'demo' je boleh arr.....polis n atm act. respect each other....xd masalah pe pun keje bersama...ko je yang bodo nak mengutuk sane sini....buat sume pasukan keselamatan yang menjadi tulang belakang negara-jasamu tetap ku kenang...

    ReplyDelete
  24. karipap panas... karipap panas... lambat x dpt.... lambat x dpt....

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri