INFO : Sabah, Brunei Dan Sulu, The Untold History (3 Gambar)
Home » » INFO : Sabah, Brunei Dan Sulu, The Untold History (3 Gambar)

INFO : Sabah, Brunei Dan Sulu, The Untold History (3 Gambar)

46 Comments
Jom baca sikit pasal sejarah Sabah, Brunei dan Sulu...

1. Sekitar abad ke 6, hampir keseluruhan kepulauan Borneo adalah di bawah jajahan takluk Kesultanan Negara Brunei. Seperti juga Sarawak yang rata-ratanya menjadi tanah kuripan kepada golongan bangsawan dan juga pembesar dari Kesultanan Brunei maka begitulah juga sebaliknya kepada Sabah.

2. Segalanya bermula apabila berlakunya perang saudara di Brunei di antara Sultan Mohammad Ali dan Pengiran Bendahara Abdul Hakkul Mubin. Dikhabarkan persengketaan ini berlaku kerana anakanda Sultan Mohammad Ali telah dibunuh oleh Pengiran Muda Bongsu sewaktu menyabung ayam. Sultan Mohammad Ali telah bertindak membunuh Pengiran Muda Bongsu dan ini menyebabkan Pengiran Bendahara Abdul Hakkul Mubin ingin menuntut bela dan seterusnya mengambil alih puncak pemerintahan Sultan Mohammad Ali.



3. Pembunuhan Sultan Mohammad Ali telah menyebabkan Pengiran Bendahara Abdul Hakkul Mubin menaiki takhta selepas kemangkatannya. Sebagai langkah keselamatan, Sultan Abdul Hakkul Mubin telah berpindah ke Pulau Chermin, sebuah pulau di muara Sungai Brunei. Sultan Abdul Hakkul Mubin kemudian melantik anak saudara Sultan Mohammad Ali sebagai Pengiran Bendahara Brunei iaitu Pengiran Muda Muhyiddin.

4. Pengiran Muda Muhyiddin naik takhta sebagai Sultan Negara Brunei dengan bergelar Sultan Muhyiddin selepas kemangkatan baginda. Dan sewaktu pemerintahan Sultan Abdul Hakkul Mubin inilah kerajaan Brunei telah menghadiahkan Kesultanan Sulu yang dahulunya Adipati Brunei tetapi telah bertindak menubuhkan kesultanan sendiri kerana kelemahan empayar kesultanan Brunei pada masa itu. Malah apabila Sultan Abdul Hakkul Mubin memohon pertolongan malah kesultanan Sulu sanggup menghulurkan bantuan. Maka jadilah pantai Timur Borneo menjadi hak milik kepada Kesultanan Sulu pada tahun 1662.

5. Pada awal tahun 1760, satu perjanjian telah ditandatangani di antara Alexander Dalrymple dengan Kesultanan Sulu bagi membuka pangkalan perdagangan Syarikat Hindia-Timur British di Pulau Balembangan. Pulau Balembangan terletak kira-kira 20 batu dari utara Kudat. Kemudian nama Pulau Balembangan telah ditukar kepada Felecia Island. Setelah bertapak buat seketika akhirnyaSyarikat Hindia-Timur Bristish pada tahun 1805 meninggalkan Pulau Balembangan kerana dikatakan tidak membuahkan hasil seperti yang diharapkan.



6. Pada tahun 1878, Baron Gustavus Von Overbeck, Konsul Jeneral bagi empayar Austro-Hungarian yang berpangkalan di Hong Kong telah membuat perjanjian dengan Kesultanan Sulu untuk menyerahkan hak tanah di bawah kuasa Sultan Sulu kepada Syarikat Overbeck. Perjanjian ini telah memberikan Sultan Sulu mendapat $5,000 setahun daripada Syarikat Overbeck. Nilai $5,000 adalah nilai dalam dollar Mexico yang mana pada ketika itu bersamaan dengan nilai emas.

7. Pada tahun yang sama, Syarikat Overbeck telah mengalami masalah kewangan teruk dan akhirnya memohon bantuan kewangan daripada Alfred Dent, seorang jutawan British pada masa itu. Alfred Dent telah sanggup membantu dengan bersyarat iaitu hanya wakil British dibenarkan untuk menguasai perniagaan di Sabah. Akhirnya Baron Gustavus Von Overbeck yang berbangsa Austria telah menyerahkan keseluruhan perniagaannya di wilayah Sabah kepada Alfred Dent untuk diuruskan. Disinilah bermulanya pengaruh Syarikat Berpiagam Borneo Utara keatas tanah jajahan kerajaan Sulu di Sabah.

8. Pada tahun 1888, Syarikat Berpiagam Borneo Utara , Negara Sarawak dan Negara Brunei telah menandatangani satu perjanjian dengan Kerajaan Mahkota British iaitu menjadikan ketiga-tiga negara ini menjadi negara perlindungan bagi Kerajaan Mahkota British. Perjanjian ini akan memastikan bahawa tiada mana-mana negara di antara ketiga-tiga ini akan meluaskan empayar negara masing-masing dan sekiranya berlaku sesuatu peperangan maka mereka akan membantu di antara satu sama lain.

9. Semasa Perang Dunia Ke-2 iaitu semasa Jepun mulai meluaskan kuasanya ke Asia Tenggara, Sabah juga tidak terkecuali mendapat tempias sehinggakan ianya telah mengalami kemusnahan yang teruk. Syarikat Berpiagam Borneo Utara telah tidak mampu untuk membangunkan Sabah pada masa itu jadi pada tanggal 15 Julai 1946, Sabah secara rasminya telah diberikan kepada Kerajaan Koloni British dan menjadi jajahan takluk British. Sepanjang menjadi jajahan Syarikat Berpiagam Borneo Utara dan juga Koloni British, harga pajakan Sabah sentiasa dibayar kepada kerajaan Sulu.





10. Setelah Sabah merdeka pada 31 Ogos 1963 dan bergabung membentuk Federasi Malaysia bersama-sama dengan Sarawak dan Malaya serta Singapura (Singapura keluar pada tahun 1965), tugas untuk membayar kepada Kerajaan Sulu juga berpindah tangan. Saban tahun Kerajaan Persekutuan Malaysia tetap membayar Kerajaan Sulu sebanyak RM5,300.00 (Ditambah RM300 oleh Kerajaan Malaysia) juga bagi mematuhi Perjanjian 1878. Terdapat klausa di dalam Perjanjian 1878 yang menyatakan bahawa sewaan ke atas Sabah harus dibayar sehingga tidak ada matahari dan bulan ataupun pada ertikata sebenar “Sewaan Sampai Kiamat”.


#Sumber kami dapat dari orang, terima yang baik buang yang buruk.

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

46 comments:

  1. nk komen ape pon x tau... ape pon sabah ni malaysia! kami orng sabah tak nak sultan sulu tu! hidup zamri KL !!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

      OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?-> WWW.JUSTINZAYN.COM

      DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

      TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

      DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

      TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

      INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

      IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) . IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD* --> WWW.IPHONEMSIA.COM




















      ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

      Delete
  2. maksudnya.....gov mmg ada bela lg puak sulu tu..... dasar tk kenang budi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bknya bela..kerajaan menyambung piagam british utk membayar sbyk rm5300, itu ufti sahaja..,sulu yg tak reti sejarah beranggapan itu wang sewa..adoi lemah pengetahuan am kamu ni..

      Delete
  3. wei.. yg sbetulnya,sudah ada perjanjian yg kata permenant sabah d bwah hak british.. ni salah ni,yg kononnya perjanjian madrid antara british dgn spain..

    ReplyDelete
  4. Selamat petang itu adalah satu perkara ini tidak akan dapat membantu kita tak tahu nak buat apa pun aku tak tau apa yang aku tak tau nak buat apa pun yang berlaku dalam kehidupan seharian kita akan dapat membiak dengan baik dan meningkat kepada dengan orang ramai terhadap pentingnya sungai dipelihara supaya terus terang saya katakan tadi aku tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. bodoh punye komen.pening kepala aku. menyesallll

      Delete
    2. cilaka betul ayat...sulu translate..

      Delete
    3. Tembakkk dierr !!!!

      Delete
  5. bunuh je la puak sulu yg memberontak tu .. mana yg dah lama dok kat sabah tu .. jgn la sentuh ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg gov skrg dh kuarkan arahan bnuh trus smua pgganas sulu 2. jgn bg chance. HIDUP SABAH!!!

      Delete
  6. kalau la tak berlakunya perang saudara dulu..hampir kesemua ini akan tetap mnjadi hak brunei...smua nya akan hidup aman damai d bawah kdaulatan islam..sperti brunei pada masa ini.

    ReplyDelete
  7. negara brunei memang islam,tapi sultan banyak membazir. membazir bukan budaya islam

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak, sultan brunei menolong utk rakyatnya...bukan membazir di katakan.

      Delete
    2. dia belanja lebih utknya sb dia mampu..bkn guna duit rakyat,org menderma dikata membazir

      Delete
    3. sultan kami tidak pernah membazir..

      Delete
    4. Korang xtaw yg sultan brunei skrg ni ahli illuminati dan stiap thn dia ikt msyuarat dorang..Xcya try search google

      Delete
    5. bro, kau tu bukan warganegara brunei pun jadi ko tak tau apa yg ada kat brunei sana, jadi jangan sukahati ja nak buat fitnah. boleh percayakah google tu? haha

      Delete
    6. camne kau tahu sultan brunei banyak membazir??? mana bukti? kau rakyat brunei kah?? haha takda otak punya org, ckp main lepas sja

      Delete
    7. melayu bodoh..sultan yang menderma untuk rakyat dikatakan membazir..padahal najib ngn laki dia yang songlap duit korang bejuta2,wat konsert kpop bagai guna duit rakyat x plak korag ckap membazir..siap angkat jd pm lagi

      Delete
  8. sultan Brunei suka berfoya-foya dengan ppm2 luar negara lgminah salleh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1) ur words vs. rakyat Brunei yg sekian lama berada di bwh pmerintahan sultan brunei..

      2) bukti kukuh??

      Delete
    2. kenapa kau kaitkan sultan brunai disini bodoh..!!ada kaitan??

      Delete
    3. percaya lah kami rakyat brunei lebih tahu dari kamu yg bkn rakyat brunei

      Delete
  9. Buat anon yang dtg nya enth dri mna,sultan brunei tidak membazir, banyak rakyatnya yang susah banyak dia tolong ,kau memanglah bukan asal dari brunei dan tak tahu apa apa tentang kehidupan sultan brunei lebih baik diam ,saya rakyatnya lebih tahu tingkah lakunya .

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol 2..walau pun sye rakyat malaysia tp sye pham..kte ttp bersaudara..allahuakbar!!!

      Delete
    2. melayu bodoh..sultan yang menderma untuk rakyat dikatakan membazir..padahal najib ngn laki dia yang songlap duit korang bejuta2,wat konsert kpop bagai guna duit rakyat x plak korag ckap membazir..siap angkat jd pm lagi

      Delete
  10. senang cerita , suruh negara sekutu malaysia bagi bom nuklear dekat kepulauan sulu tu , baru lah nanti diaorang berhenti menuntut sabah... itu je makan dia... kasi bom nuklear , lepas tu kasi lenyap kepualaun sulu tu...habis cerita , banyak cekadak lah diaorang , datang negara malaysia lepas tu siap bunuh rakyat malaysia lepas tu buat huru hara... memang sial lah puak2 tentera lanun munafik kesultanan sulu...macam haram

    ReplyDelete
  11. suka-suka saja kn memfitnah sultan Brunei membazir.tiap tahun sultan beri $1000 kepada yg memerlukan.Sultan Brunei menolong rakyat nya seperti kes dtawau bru2 ne.sultan sendiri menziarahi jenazah salah seorang plajar yg dtimpa musibah.dan juga sultan kami mengalirkan air mata mengenangkan 12 askar yg terkorban nahas helikopter ketika sblum puasa taun lepas.peh.tau dgr gosip tak berasas jer.we as Bruneian tak suka ckp buruk tentang pemimpin kita orang lg pun,sultan kmi seorang yg bertanggungjawab dan amat prihat.tak caya,duduk lah kat brunei.lihat bgaimana pemerintah kami memerintah

    ReplyDelete
  12. banyak cakap banyak bohong !!!!

    ReplyDelete
  13. pak kiu.........

    ReplyDelete
  14. Fikir sebelum mengeluarkan fakta yg mengelirukan rakyat.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. yg nak kaitkn dgn sultan brunei knapA? ni smua Anwar Ibrahim punya pasal...
    PM Najib, slalu dtg sabah thn2 sblum ni ok jak.. xda kecoh2...skali tahun lepas jak, anwar jejak kaki ke sabah, mracun fkran org sabah, BERSIH, PENCEROBOH di sabah, smua d sbbkan dia yg gila kuasa n cma nak bls dendam ats kjatuhan yg dia buat sdri...xguna punya org..buat kecoh di negeri orang pastu buat muka innocent!!! klau brani sgt mari menghadap orang sabah sini!! tidak gentar juga dengan kuasa kau ada. dia pun manusia juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. komen ko macam org paling bangang!!!!!

      Delete
  17. siapa komen sila kc tau sya bila sbnarnya tarikh kemerdekaan sabah...? klu kmu tdk tau kmu tu bukan origin..urg sabah,,,jgan suka2 buat artikel klu tdk btul..ok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
    Jangan kc keliru org Sabah,,klu mau kelentong p semenanjung sna,,,,ok.

    ReplyDelete
  18. the basic facts are all true...i'm a sabahan so i know the real history of north borneo which is not taught in school...the chronology above are all true..

    ReplyDelete
  19. Sabah merdeka pada 31 OGOS 1963

    ReplyDelete
  20. dah Sabah tu Sulu punya .. suka hati dia la nak ambik balik .. dari dia dapat RM5,300.00 tu , baik dia ambik balik Sabah . lagi bernilai dari duit tu .. dari dia serang , buat kecoh .. bagi je la Sabah tu . senyap la nanti .. diorang dah takde tempat nak duduk . sebab tu nak sangat Sabah tu . lagipun banyak lagi negeri ada kat Malaysia ni . pendapat aku je ni ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bodoh, kau ingt sabah ni bapak kau pnya ka?.. mulut srupa itu taik hitam owh.. F.U

      Delete
    2. ko ni bodoh betol la... mmg bodoh tahap abadi..

      Delete
  21. korang semua ni lahir tahun bila ni?...
    orang sulu yg banyak ikhlas berkorban untuk sabah la..
    klu x sabah ada seperti sekarang ni.

    ReplyDelete
  22. aku malu tgk komen org malaysia...dan aku menyampah tgk komen sek sek sulu d sni..puihhhh

    ReplyDelete
  23. aku cadangkan bagi Sabah balik kepada Brunei. habis cerita. the end.

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri