OMG : Pernah Tengok Orang Afrika Albino? (10 Gambar)
Home » » OMG : Pernah Tengok Orang Afrika Albino? (10 Gambar)

OMG : Pernah Tengok Orang Afrika Albino? (10 Gambar)

1 Mar 2013 25 Comments
Albino (dari bahasa Latin albus yang berarti putih), disebut juga hypomelanism atau hypomelanosis, adalah salah satu bentuk dari hypopigmentary congenital disorder. Ciri khasnya adalah hilangnya pigmen melanin pada mata, kulit, dan rambut (atau lebih jarang hanya pada mata). Albino timbul dari perpaduan gen resesif. Ciri-ciri seorang albino adalah mempunyai kulit dan rambut secara abnormal putih susu atau putih pucat dan memiliki iris merah muda atau biru dengan pupil merah (tidak semua).

Jumlah manusia penderita albino di seluruh dunia adalah beragam. Albino di Tanzania, Afrika Timur, adalah negara yang memiliki penderita Albino paling ramai di dunia sekitar 200.000 orang. Jom layan beberapa keping gambar orang afrika albino.

#Hidup sebagai orang albino di afika ibarat neraka dalam dunia. Darah mereka dijadikan ubat oleh pawang hitam. Sedih!




25 comments:

  1. langsung tak macam nigga

    ReplyDelete
  2. mazeer are not alowed here.

    ReplyDelete
  3. cian kt g kena amik darah dek pawang itam tuh zzzzz

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. pernah tgk dokumentari psl geng2 albino ni tubuhkan club bola sepak..mcm mn diorang nk survive cari duit utk club.diorang jd nelayan.pastu mn yg albino yg xtahan panas,bungkus satu bdn mase main bola.ada yg blh tahan,xberbaju..tp yg kesiannya,ade member dlm club diorang ni dtg dr kampung lain,lari dari pawang yg nk amik darah dia,..ni true story..aku mmg sedih la tgk nya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. siannye...albino ni xleh tdedah ngan panas sbb bleh kna kanser kulit psl dorg xde melamin lgsung.... spupu sy pun albino....hrp2 anak2 sy xde yg albino..

      Delete
  6. Butuh apa edit... pundek... nmpak sgt.. x de modal nk bercerita ke.??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade jugak yang bodoh knowledge kat sini ye? xpernah blajar benda2 ni dalam sains ke? skolah tahap mana? edit palotak hang!~

      Delete
    2. Edit kepala butuh ko... klu diri tu dah bangang, xyah ar nk tunjuk bangang ko tuh... ade google ko carik video gay, ade otak bagi makan babi...

      Delete
    3. buto gila. nmpak sgt ko tak skolah. masuk skolah balik la buto.

      Delete
  7. Sape2 nak topup rm30 free klik https://fb.mcent.com/ref/WM7XZS/.
    Masuk link di atas pastu masuk no.hp anda . . .Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko bagi 100 pon aku tak hingin... ingat sumer org bodo macam mung... sial lah ko babi...

      Delete
    2. Wuhuu.. Hebat babi ni.. da pasang wifi..

      Delete
  8. whoa, mcm skyrim dh aku tgk.

    ReplyDelete
  9. saya tak main2. nama kawan baik saya albina.

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri