WTF : 10 Kereta Termahal Di Dunia
Home » » WTF : 10 Kereta Termahal Di Dunia

WTF : 10 Kereta Termahal Di Dunia

30 Comments
Kos membeli kereta mewah bukan hanya bergantung kepada harga pasarannya sahaja, kos sebenar bermula dari saat anda membeli kereta tersebut. Maintenance, insurans, kadar bunga, kos minyak dan sebagainya kadang-kadang melebihi harga kereta tersebut sendiri.

Audi R8 misalnya, yang berharga kira-kira setengah juta (mengikut harga US), apabila sampai lima tahun, kos penyelenggaraannya akan mencanak naik hingga RM600,000, lebih mahal daripada harga kereta itu sendiri. Bukan itu sahaja, kereta-kereta mewah ini juga akan cepat jatuh nilainya.
Pada lima tahun pertama, majoriti kereta-kereta mewah tertentu akan jatuh nilainya antara 27-47% pada lima tahun pertama, yang menyebabkan kerugian antara RM180,000 - RM500,000 kepada pembeli.

Di sini dipaparkan 10 kereta termahal di dunia yang jika anda ada duit lebih, mungkin boleh beli dan memandu di jalan raya di Malaysia, dan seterusnya tersedar yang betapa berjuta ringgit sekalipun kereta anda, tetap juga akan tersangkut ketika traffic jam.


10. Pagani Zonda C12 F (RM 2.13 juta)



9. Ferrari Enzo (RM 2.14 juta)

8. McLaren F1 (RM 3.1 juta)

7. Zenvo ST1 (RM RM 3.9 juta)

6. Maybach Landaulet (RM 4.4 juta)

5. Koenigsegg Agera R (RM 5.1 juta)

4. Lamborghini Reventon (RM 5.1 juta)

3. Pagani Zonda Clinque Roadster (RM 5.87 juta)

2. Aston Martin One-77 (RM 5.87 juta)

1. Bugatti Veyron Super Sports (RM 7.65 juta)



*Nota: Harga kereta ini diconvert terus dari mata wang US Dollar, tidak termasuk cukai di Malaysia


Sumber dari thesupercars.org dan Huffington Post

30 comments:

  1. tak silap saya kereta bugatti veyron super sport ada 1 je kan kat malaysia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xla. ada 3. satu sultan johor pakai. lagi 2 aku punya. kau nak 1 x ?? aku bole bgi. HAHAHAHHAAHAHA

      Delete
    2. sultan johor 1, mokhzani tun mahathir 1, dan sorg lgi org kelantan.. xtau nama nye plak.

      Delete
    3. org kelntan yang ko sebut tu aku la

      Delete
    4. apa ka bangang sangat anon kat atas ni

      Delete
  2. http://tannhayy.blogspot.com/

    follow saya ya ;)

    ReplyDelete
  3. No.8 tu kalau tak silap Pagani Huayra bos!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. tp bkn huayra, tp first model zonda r..

      Delete
    2. Zonda R palo hotok mung... itu zonda f la...

      Delete
  4. lamborghini vaneno plg mahal skg derrr...

    ReplyDelete
  5. bagi kereta mewah seperti reventon dan enzo harganya semakin naik sbab keter nii limited edition hanya terdapat beberapa buah sahaja di dunia..sama seperti mclaren f1 yng harganya semakin meningkat....harga akan lebih melambung tinggi jika ada salah sebuah drpd kenderaan tersebut total lost...

    ReplyDelete
  6. kepada sesiapa yang hendak buat partime
    modal rendah
    jana pendapatan setiap hari

    mula-mula macam x percaya
    tp bila dah start, income setiap hari masuk
    utk lebih lanjut, sila layari
    http://www.myr10.com/?id=azuan2792

    ReplyDelete
    Replies
    1. atau kita boleh layari http://http://nixlas.dreamtripslife.com/
      yg kita kini hangat!!

      Delete
  7. harga tu termasuk cukai ke tak ?

    ReplyDelete
  8. mclaren tu salah gambar wakakakaka

    ReplyDelete
  9. baek beli kete lembu...da la xyah isi myak...ckup 5 taun,sembelih wat korban...sedap woo...mualarh!!

    ReplyDelete
  10. bek beli kete mainan je...abis cite...

    ReplyDelete
  11. ala reta mahal kena dgn kualiti dan service kira kena dgn rega....
    tp klo kreta mahal kualiti cikai service macam lembu...kan lagi mahal 2....

    ReplyDelete
  12. jnji slesa naik dan bwa..

    ReplyDelete
  13. lamborghini Veneno bila pulak?

    ReplyDelete
  14. Rasanya skrg maybach ex..apa tah ..x igt..haaha..yg tu plg mahal

    ReplyDelete
  15. Bukan Maybach Exelero ke yg paling mahal??? Apa pendapat awak Mazeer???

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri