WTF : 10 Kereta Termahal Di Dunia

Kos membeli kereta mewah bukan hanya bergantung kepada harga pasarannya sahaja, kos sebenar bermula dari saat anda membeli kereta tersebut. Maintenance, insurans, kadar bunga, kos minyak dan sebagainya kadang-kadang melebihi harga kereta tersebut sendiri.

Audi R8 misalnya, yang berharga kira-kira setengah juta (mengikut harga US), apabila sampai lima tahun, kos penyelenggaraannya akan mencanak naik hingga RM600,000, lebih mahal daripada harga kereta itu sendiri. Bukan itu sahaja, kereta-kereta mewah ini juga akan cepat jatuh nilainya.
Pada lima tahun pertama, majoriti kereta-kereta mewah tertentu akan jatuh nilainya antara 27-47% pada lima tahun pertama, yang menyebabkan kerugian antara RM180,000 - RM500,000 kepada pembeli.

Di sini dipaparkan 10 kereta termahal di dunia yang jika anda ada duit lebih, mungkin boleh beli dan memandu di jalan raya di Malaysia, dan seterusnya tersedar yang betapa berjuta ringgit sekalipun kereta anda, tetap juga akan tersangkut ketika traffic jam.


10. Pagani Zonda C12 F (RM 2.13 juta)



9. Ferrari Enzo (RM 2.14 juta)

8. McLaren F1 (RM 3.1 juta)

7. Zenvo ST1 (RM RM 3.9 juta)

6. Maybach Landaulet (RM 4.4 juta)

5. Koenigsegg Agera R (RM 5.1 juta)

4. Lamborghini Reventon (RM 5.1 juta)

3. Pagani Zonda Clinque Roadster (RM 5.87 juta)

2. Aston Martin One-77 (RM 5.87 juta)

1. Bugatti Veyron Super Sports (RM 7.65 juta)



*Nota: Harga kereta ini diconvert terus dari mata wang US Dollar, tidak termasuk cukai di Malaysia


Sumber dari thesupercars.org dan Huffington Post

{ 30 comments.. read them below or add one }

AnonymousAnonymous 12 March, 2013
tak silap saya kereta bugatti veyron super sport ada 1 je kan kat malaysia?
AnonymousAnonymous 12 March, 2013
xla. ada 3. satu sultan johor pakai. lagi 2 aku punya. kau nak 1 x ?? aku bole bgi. HAHAHAHHAAHAHA
AnonymousAnonymous 12 March, 2013
sultan johor 1, mokhzani tun mahathir 1, dan sorg lgi org kelantan.. xtau nama nye plak.
Tannhayy Tannhayy 12 March, 2013
http://tannhayy.blogspot.com/

follow saya ya ;)
Major Raidenovich Major Raidenovich 12 March, 2013
No.8 tu kalau tak silap Pagani Huayra bos!
AnonymousAnonymous 12 March, 2013
betul.. tp bkn huayra, tp first model zonda r..
AnonymousAnonymous 12 March, 2013
lamborghini vaneno plg mahal skg derrr...
farhansuperbike farhansuperbike 12 March, 2013
bagi kereta mewah seperti reventon dan enzo harganya semakin naik sbab keter nii limited edition hanya terdapat beberapa buah sahaja di dunia..sama seperti mclaren f1 yng harganya semakin meningkat....harga akan lebih melambung tinggi jika ada salah sebuah drpd kenderaan tersebut total lost...
AnonymousAnonymous 12 March, 2013
kepada sesiapa yang hendak buat partime
modal rendah
jana pendapatan setiap hari

mula-mula macam x percaya
tp bila dah start, income setiap hari masuk
utk lebih lanjut, sila layari
http://www.myr10.com/?id=azuan2792
AnonymousAnonymous 13 March, 2013
Mazeer bodoh! web ko bakal di hack!
amzarr nordin amzarr nordin 13 March, 2013
harga tu termasuk cukai ke tak ?
AnonymousAnonymous 13 March, 2013
atau kita boleh layari http://http://nixlas.dreamtripslife.com/
yg kita kini hangat!!
AnonymousAnonymous 31 March, 2013
mclaren tu salah gambar wakakakaka
-1958- -1958- 31 March, 2013
no.8 tuh pagani zonda f
AnonymousAnonymous 01 April, 2013
baek beli kete lembu...da la xyah isi myak...ckup 5 taun,sembelih wat korban...sedap woo...mualarh!!
AnonymousAnonymous 19 April, 2013
org kelntan yang ko sebut tu aku la
AnonymousAnonymous 22 April, 2013
bek beli kete mainan je...abis cite...
AnonymousAnonymous 22 April, 2013
apa ka bangang sangat anon kat atas ni
Puppet Dollieca Puppet Dollieca 22 April, 2013
seriously??mclaren f1?WTF
AnonymousAnonymous 23 April, 2013
ala reta mahal kena dgn kualiti dan service kira kena dgn rega....
tp klo kreta mahal kualiti cikai service macam lembu...kan lagi mahal 2....
AnonymousAnonymous 05 June, 2013
jnji slesa naik dan bwa..
AnonymousAnonymous 20 January, 2014
lamborghini Veneno bila pulak?
AnonymousAnonymous 23 January, 2014
Rasanya skrg maybach ex..apa tah ..x igt..haaha..yg tu plg mahal
danny arif danny arif 15 February, 2014
Zonda R palo hotok mung... itu zonda f la...
AnonymousAnonymous 23 February, 2014
Bukan Maybach Exelero ke yg paling mahal??? Apa pendapat awak Mazeer???

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri