SERIUS : Luahan Hati Seorang Pelajar Mengenai SPM - Bumiputera VS Non-Bumiputera (2 Gambar)
Home » » SERIUS : Luahan Hati Seorang Pelajar Mengenai SPM - Bumiputera VS Non-Bumiputera (2 Gambar)

SERIUS : Luahan Hati Seorang Pelajar Mengenai SPM - Bumiputera VS Non-Bumiputera (2 Gambar)

3 May 2013 53 Comments
Apa yang dikatakan oleh budak ini memang sangat betul tetapi orang yang mendapat tawaran itu pula tidak mengambil serius dengan pelajarannya. Tahukah anda apa itu bersyukur?



53 comments:

  1. 1st, bawah aku mak dia bukan mak kandung. Tapi ibu susuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hazika : Jap ye..
      Hazik : SEKARANG!

      Hazika : Ala, jap lagi arrr..
      Hazik : Nak sekarang!!

      Hazika : Jap lagi, sikittt je lagi..
      Hazik : NAK SEKARANG! NAK SEKARANG!

      Hazika : Sikittttttttttttttt je lagi Abg..
      Hazik : Takde! NAK SKANG! NAK SKANG! NAK JUGAK! NAK SKANG!!!!

      Hazika : Jom, abang?
      Hazik : aummm aummm!

      Hazika : eeeeeeee

      WOW:KISAH NORA, JANDA YANG KEHAUSAN SETIAP MALAM!
      PANAS:BENARKAH GADIS BERPAKAIAN TAK SENONOH INI ANAK SOFEA JANE?
      GEMPAR:WANITA BERMISAI DAN BERJANGGUT DITEMUI DI MALAYSIA!

      Delete
    2. BUDAK YANG DAPAT 2 A ni tak cakap course aper dia dapat kat UiTM tu??? Kalau budak2 Cina tu mintak Medicine Course memang tak dapat sebab lebih 90% anak Cina dah masuk...tak muat lagi dah..cuba budak Cina tu mintak course lain..gerenti dapat lah,,,,,,,

      Delete
    3. ada sebut kah dia dapat UiTM sedara oi?
      xleh caya bulat2 kenyataan diatas.. mungkin propaganda jer tue.. saja nk jadikan isu tanpa bukti..

      Delete
    4. Malayu anjing

      Delete
  2. perkauman. mmg ramai org bukan melayu yg dpt kurang tawaran walaupon result dorg gempak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memanglah. tapi sekarang ini isu hak bumiputra..jus soli boleh berlaku jika ada hak bumi putra. ada faham. go learn history back. jangan cakap sama rata memanjang. ini isu keadilan.

      Delete
    2. Okay sekarang orang Melayu pi China, tengok ape jadi

      Delete
    3. xyah tgk jaoh2...pkir2 la, kalo kita xdak hak bumiputra apa akan jd kt org melayu? tgk sndri la ekonomi sapa yg pegang? yg bdk Muhamad Khairul tu msti ank mnja...sbb tu smua bnda dpt snang2...xpkir psal org laen...sembang cara xmatang btol la

      Delete
    4. Kepala Hotak Ko Orang Atas...apa dia sembang x matang...sekurang -kurangnya dia jujur

      Delete
  3. DEB dah tamat, hari ini masuk universiti guna meritokrasi.. dah lama pun... ketinggalan zaman betui budak yg tulis posting tu.. bodoh mana la yang ngajor budak bodoh ni... 2A pun tak layak la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau tu yang bongok..tidak pernah masuk university..Bukan semua yang ada di university tu dapat score 10's..

      Delete
    2. confirm xdpt masuk university ni.. belambak budak 2As masuk university.. bodoh piang..

      Delete
  4. 2 unversities??? faker...
    UPU only got 1 university melainkan klau universiti swasta dapat 2,3,4,5 unversiti.. skang ni blambak surat hantar kat rumah pelajar lepasan SPM 2012 tawaran sambung belajar unversiti swasta... Dan lagi satu,, klau universiti kerajaan maksud saya UPU,, only UITM and UM diambil beratkan kpd org melayu... YG lain takde... Klau hang kata matrikulasi tu ye many malays... FAKER..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sokong kau anon..ikut suka jer bdak nie nk pertikai hak keistimewaan bumiputera kt tnah kita sndiri..

      Delete
    2. budaak ni bodoh.upu dpt dua ??pale butoo kau.

      Delete
  5. Nak cari publisiti murahan la budak nie...

    ReplyDelete
  6. Ini lebih kepada provokasi. orang yang sharing pun patut pertimbangkan dulu sebelum share benda2 macam ni.
    mungkin profile budak ni pun palsu.

    This is crap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakikatlaa.....aku pun terasa .....provokasi amendenye labu

      Delete
  7. Sengal abadi budak ni. 2A tulis dlm english, nmpk sgt bohongnye. Kihkihkih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah2 yg A die tu subject english.. ko yg bodoh..

      Delete
  8. ini namanya pilih kasih dan bersifat perkauman..kat tempat aku pun byk kes mcm ni..org melayu setakat dapat 5 krdt pun msok universiti..kwn aku bkn melayu yg dpt smua krdt pun tak dapat masok universiti..kwn aku sorang dapat pointer 2.75 ke atas tp tk dpt twaran kecuali budak melayu yg dapat pointer 2.25 dapat msok universiti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cable besar la tu... org bawah aku pakai cable ape plak.. puuiiiii,,,,

      Delete
  9. budak ni poyo.. nnt die keje..cina2 tula yg tindas die..stupid!

    ReplyDelete
  10. Kalau bumiputra pergi China, korang rasa ade deskriminasi tak? Orang melayu kat Singapore pun kena tindas ni kan pula kat china!

    ReplyDelete
    Replies
    1. xyah la p singapore, penang pon ckup la...nk cari kje pon ssh...kalo dpt pon, gaji cm cibai...kalo cina sama cina snang plak...

      Delete
    2. jgn kta kt penang ..kau keje kt KL pon ckp.. krje dgn cina .. tgk gaji kau ngn gaji pekerja cina .. bandingkn ..dorang pandai! tlg kaum drg ..kaum kita? tak blh tgk naik sikit. gaji cina lagi byk drg gji kita

      Delete
  11. sbb Universiti skunk nk bijak kn budak yg bodoh...

    ReplyDelete
  12. CHINESE KLAW X PEGI UNIVERSITY POWN MEREKA BOLE HIDUP PE... SBB EKONOMI MALAYSIA DIORG PEGANG SO AS MALAYS KITE KENE PERTAHANKAN HAK KITE SEBAGAI BUMIPUTRA...

    ReplyDelete
  13. melayu gmpang

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko tu gampang....

      Delete
  14. tapi isu tawaran kerja tak sebut pulak. kwan aku apply nak jadi tutor kat tusyen. dia budak u. tapi kna reject. smua tutor kat tmpat tu non malay. budak blum hbis blajar pun ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku mntk practical kat tmpt cina kena reject. padahal practical. x yah bayar pun. bkn 1 tmpt. 2,3 tmpt. alasan mcm2. dah cukup staf la ape la. mmg diorg x nak ambik sebab takut kita belajas pastu bukak bisnes saing diorg. kalau kaum dia bukak bisnes same xpe. tp kaum kita mmg x nak tlg nya...

      Delete
  15. korang aku ni kat 5 tahun baru dapat merasa sambung belajar relaks jer,kalau tak dapat tu tak de rezeki la tu,tunggu aje la,lagi satu,daripada dok melepak tu,lebih baik tolong sikit mak bapak korang rezeki sikit,pergi cari kerja,rasai kehidupan bagaimana mencari rezeki

    ReplyDelete
  16. yeye je budak nie..aku dapt 5A pun buat rayuan upu baru dapt..surat tawarn memg bnyk dapt..lebih lima..tp swasta..kerajaan pun ada tp macm institut kemahirn..

    ReplyDelete
  17. lau bodo tpi senang nk dpt sebab cable le. lau tk pun sbab bidang yg dia mntk tu bidang senang...tpi tk rmai yg mhon. mmg dpt la.. lg. keutamaan dbrikn kpd mlayu tpi tk semua universiti kn. cine pgg ekonomi da ckup la tu. jgn smpai universiti pn sume diorg yg sapu majoriti. nnti kang ad pulak yg komplen melayu dpinggir di tanah melayu sendri.. kesian. da la mlayu skrg tk tau brsyukur. jdi smpah je bnyk..

    ReplyDelete
  18. hahahaha two u give u an offer??? fuckoff.... ipts ko xad A pon die akan tawrkan ko...mmg r uh..... btw non-malay dieowg kne phm kuota die kat negara ni....ko jgn nak menangkan depa sgt sbb depa t r akan pijak ang gak satu ari t..paham2 j la..... 10A then mntk kos kritikal mmg susah dapat r.....paham2 j la....mmg xsume 10a dapat twran membe aku melayu pon xdpt amcam uh bro??malay gak....xgune otak la budak ni...

    ReplyDelete
  19. kwn aq aq 4-5 A UPU 1 pon x dpt...zzzzz...FAKER !!!

    ReplyDelete
  20. 14,297 yang like dan 7684 yang share post budak ni sama bengap dgn budak ni..OMG..makin bertambah ramai manusia bodoh kat Malaysia ni..face palm satu kali..adoiii...

    ReplyDelete
  21. ahaha,apa kh benda kalo A korang 2 stakat pendidikan islam,moral,eko,seni etc . .kalo stakat 2 A tp A 2 fizik,add math smua U pn nak rebut . .

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.... tah2x bdk ni dpt bidang yg lopek ja kt u

      Delete
  22. something i knew . sebuah negara yg berjaya adalah d sebabkan masyrakatnya yg bijak pandai . . tak kira anda melayu,cina,india,sabahan or sarawakian kalo korang memng dah bijak dan situ lh destinasi anda tak kemana jga pn rezeki 2 .. then satu g,i'm melayu 2 tp kcwa ngan kbnykan orng melayu coz kita cm x bleh brdiri tanpa bntuan kerajaan..tngok cina,dorng berusaha tuk brjaya kesanya eko malaysia skrng ne lh . .so kita smua harus brsyukur jga . .tngok,semua MP kt malaysia ne pn org melayu jga . .apa lg melayu mw 2 persoalnya . .

    ReplyDelete
  23. kenapa baru sekarang nk bising2 pasal hak bumiputera? come on la.. kita bersyukur hak tu hak kita.. sb ini tanah melayu.. bukan bersifat perkauman atau apa... but dah mmg ni hak kita..... baca la history balik... semua nya adil.. apa lagi yg korunk mahukan.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betui.... bdk ni taik anjing

      Delete
  24. betulkah namanya muhammad khairul atau cina rasis yang menyamar sebagai orang melayu ... entah-entah red bean army ... adalah tidak munasabah dengan keputusan SPM 2A boleh memasuki universiti termasuk di UiTM dengan keadaan banyaknya pelajar melayu mendapat keputusan cemerlang ini, keduanya adalah tidak logik, dengan 10A budak cina boleh masuk universiti sebab nak masuk universiti mesti dengan kelulusan STPM ... memang yang bercakap itu adalah cina yang sangat rasis sebab agenda dia itu nak menunjukkan melayu tidak adil dan kejam pada cina, kononnya mereka menjadi mangsa ... kenapa cina rasis tu tak mengeluh bagaimana layanan syarikat-syarikat cina kepada pekerja melayu ... gaji pekerja melayu berbeza dengan pekerja cina, janganlah pekerja melayu berharap naik pangkat dalam syarikat cina dan yang paling malang orang melayu tidak akan berpeluang mendapat jawatan yang pengurus dan sebagainya sebab syarat yang diletakkan oleh syariklat cina adalah fasih berbahasa mandarin ... oleh itu cina rasis cerminlah diri sendiri ... sendiri kejam tapi kata orang lain kejam ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...kwn aq.. keja jd juruteknik elektrik dah 3 thn xdapt nek gaji... tp kwn dy juruteknik cina 3 thn dah nek gaji n nek pangkat.... wtf cina

      Delete
  25. Bodoh betul budak ni.. Ini la contoh melayu yg lupa daratan.. Bangang x abes2.. Kau nk menangkan cina buat apa.. Kau kena pikir la lahanat... Brape banyak org melayu yg kena tindas. Kau nak ke satu hari nanti negara ni jadi negara bangsa lain.. Bangsa melayu jadi kuli. Cina india jadik bos. Negara melayu tp kebanyakan melayu yg kena tidas.. Cina pkai pistol melayu pakki parang. Bodoh piang!

    ReplyDelete
  26. budak ni... x bersyukur... ko dapt u hnya 1 ja dlm upu... 2 pun hnya uitm sebb ko xpndai... kalu ko x pandai cm na ko nak hidup.... jd uitm tlg la ko... kalu dapt 2 u tu memg menipu sebb aq bdk u jgk... aq bnyk kawn cina... walaupn dy xdpt u... tp dy tetp belajr... cara untuk hidup.. cara untuk berniaga sebb bangsa dy akan tolong sehingga dy berjaya... cuma ko 2 xda spa nk tolong... sebb bangsa ko pon byk keje bawah diaorng.... cm na nk tolong... jd bersyukurla saudara...

    KECUALI KO HANYA BUAT CERITA UNTUK WUJUDKAN ISU PERKAUMAN...
    WTF

    ReplyDelete
  27. melayu bangsat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wtf cina.... cina mkn babi.... berak x basuh.... hdup pon menumpg tanah orang... pergi la balik negara asal korang... ni negara bumiputera punya... kalu tanah melayu xtlg korg mati kebulur punya...

      Delete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri