WTF : 5 Rahsia Di Bilik Hotel Yang BADASS

Setiap orang mempunyai pengalaman tersendiri apabila menginap di sesebuah hotel. Ada yang pernah menginap di hotel3 bintang, malah 5 bintang pun ada bergantung kepada kemampuan seseorang itu. Bukan semua hotel, diingatkan bukan semua hotel so jangan percaya 100%, kerana ini adalah sekadar kajian dan tidak semestinya ia berlaku di semua hotel. Kami taknak kena saman.


Sekadar gambar hiasan

Oleh kerana staff pengemas bilik hotel selalunya di beri masa 30 minit atau kurang untuk mengemas satu bilik, kebanyakan peralatan di hotel tidak sebersih yang anda sangka. Kami bukan mahu menakutkan anda. Tetapi kami cuma mahu memberitahu. Berikut adalah 5 rahsia di bilik hotel yang patut anda tahu.

Rahsia 1 : Jangan Guna Gelas Di Bilik

Gelas di bilik anda mungkin berkilat. Tapi ia sebenarnya menjijikkan. Kebanyakan staff mengemas bilik tidak mencuci gelas itu, tetapi hanya mengelapnya saja. Dalam satu pendedahan oleh Fox News pada tahun 2007, kamera tersembunyi yang dipasang di hotel mewah bandar itu merakamkan yang gelas di bilik selalunya tidak dibasuh.

Kadang-kadang ia di sembur dengan pencuci tingkap dan dilap dengan tuala kotor. Ada yang membersihkannya dengan menggunakan sarung tangan yang sebelum itu digunakan untuk mencuci mangkuk tandas. Pilihan terbaik? Bawa cawan plastik dari rumah. Jika tidak pun, cuci dulu gelas dan cawan dengan air panas sebelum menggunakannya.

Rahsia 2 : Jangan Guna Cerek Air di Bilik

Ah! Cerek air di bilik hotel .. siapa yang tidak sukakannya? Memang best bila boleh membancuh teh dan kopi di bilik yang sejuk. Tetapi dalam satu pendedahan di dalam majalah Saloon, seorang pengemas bilik mengakui yang ada satu perkara yang pelik mengenai cerek air. Cerek sebenarnya kerap dijadikan tempat meletak kond*m terpakai.

Menurutnya, beliau mempunyai satu pen yang digunakan khusus untuk mengambil kond*m tersebut. Begini rutin pembersihan beliau. Pertama buang benda tersebut. Kemudian sembur pencuci, bilas dengan air panas dan ulang jika lekit cecair masih ada.

Tambahnya lagi, beliau terlalu kerap menemui sisa tersebut di dalam cerek sehingga apabila beliau menjerang air di rumah, beliau kerap terbayang apa yang terjadi di bilik hotel.

Kesilapan 3 : Pintu Hotel Mudah Dibuka

Tidak kisahlah samada anda bercuti di hotel bajet atau hotel mewah, bawa sendal pintu anda untuk keselamatan. Setiap kali anda berada di bilik, letak sendal di pintu. Mengapa?Sebab tak kiralah betapa canggihnya sistem keselamatan pintu anda, ia tidak se-selamat yang anda sangka. Sistem kunci rantai dan sistem kad elektronik mudah dibuka — tidak kiralah samada oleh orang luar ataupun staff hotel sendiri.

Jadi anda perlukan sendal anda. Walaupun murah, sendal pintu adalah cara paling efektif menghalang orang yang tidak dikenali dari masuk ke dalam bilik sewaktu anda, pasangan anda dan anak-anak sedang tidur.

Rahsia 4 : Jangan Guna Air Dari Paip Untuk Minum

Jika anda menginap lama di hotel, guna air mineral sebagai air minuman. Jangan gunakan air paip dari bilik air, terutamanya jika anda bercuti di kawasan yang mempunyai air tercemar dari sisa najis manusia dan racun serangga seperti di Cameron Highland. Kisah anak-anak cirit birit selepas pulang dari situ adalah perkara biasa.

Kalau itu belum membuatkan anda risau, pernah dengar kisah dua pelancong Britain di Cecil Hotel, Los Angeles? Tidak tahan dengan rasa air yang agak pelik mereka melaporkannya kepada pihak hotel. Setelah di selidiki, staff hotel mendapati bahawa selama ini memang mereka menggunakan air yang kotor untuk mandi, minum dan menggosok gigi. Kenapa ?

Kerana ada mayat seorang wanita Cina telah mereput lebih 2 minggu di dalam tangki air yang digunakan di seluruh hotel.

Rahsia 5 : Jangan Bersandar di Tingkap Bilik

Ya. Bersandarlah di tingkap bilik, jika anda ingin mati muda. Tingkap di bilik hotel selalunya tidak diperiksa dengan kerap, walaupun di bilik-bilik hotel mewah di dalam bangunan tinggi seperti di Kuala Lumpur. Setiap bulan, ada saja berita dari seluruh dunia mengenai kanak-kanak dan juga orang dewasa yang jatuh disebabkan mereka bersandar di tingkap hotel. Tidak kiralah samada hotel tersebut hotel murah atau hotel mewah, kedua-duanya tidak selamat. Tak percaya? Lihat apa yang anda jumpa bila anda google hotel window fall.

{ 24 comments.. read them below or add one }

AnonymousAnonymous 09 May, 2013
1st hoho.yup. ak pernah sekali tgk org jatuh tigkat 1. tgkp2 tercabut.
AnonymousAnonymous 09 May, 2013
blog nie dh sunyi ye skrg?
AnonymousAnonymous 09 May, 2013
dh snyi aq pon nak blah skang.. dh xsronok lgi agak nye
AnonymousAnonymous 09 May, 2013
nyesal ak sound2 dowg ri2..sunyi lak eh.
AnonymousAnonymous 09 May, 2013
mazeer ngan tdo lg laaa
Mohd Alwie Mohd Alwie 09 May, 2013
like page at facebook.

https://www.facebook.com/pages/Bisnes-top-up/128354177362456?fref=ts
AnonymousAnonymous 09 May, 2013
ak pernah kena skali nk buka tingkap. skali tingkap tu tercabut. nasib baik xjatuh bwh tingkap tu. huhuhuu
AnonymousAnonymous 09 May, 2013
mane geng2 anon y suke mencarut?dh sunyi dh blog ni..........
AnonymousAnonymous 10 May, 2013
Hazika : @#$%&
Hazik : !@#$%^&

Hazika : !@#$%^&*!@
Hazik : !@#$%^&*!@#$%^&

Hazika : !@#$%^&*!@#$%^&!@#$%^&*!@#$%^&
Hazik : !@#$%^&*!@!@#$%^&*!@!@#$%^&*!@!@#$%^&*!@

Hazika : @#$%&@#$%&@#$%&@#$%&@#$%&
Hazik : $%^&*!@#$%^&$%^&*!@#$%^&$%^&*!@#$%^&

Hazik : aummm aummm??
Hazika : eeeeeeee

18SX:GAGAL BERSETUBUH KERANA ZAKAR TERLALU BESAR!
SADIS:AKIBAT KEKEJAMAN MEROGOL IKAN PARI!
WOW:KISAH NORA, JANDA YANG KEHAUSAN SETIAP MALAM!
AnonymousAnonymous 10 May, 2013
Cameron highlands?? Admin jgn pndai2 nk burukkn tmpt pelancongan di malaysia.. Bodoh tul!! Siasat dlu sblum ckp. Dosa memfitnah lbh besar dri membunuh. Istigfar byk2 ye admin.
AnonymousAnonymous 11 May, 2013
kalau cerek ngan gelas tu boleh basuh balik kan?
basuh sendiri pon x pe...
AnonymousAnonymous 04 June, 2013
nape
mu keje kat sane ke
emo tol
AnonymousAnonymous 05 June, 2013
Tapi basuh dengan cara yang betul lah. ;)
kazaf kim kazaf kim 06 June, 2013
Kami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kita

Pada Seri Paduka
Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua

Di bidang pembangunan
Kami tetap bersama
Membantu, membina
Negara yang tercinta

Amanah yang diberi
Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan
AnonymousAnonymous 23 June, 2013
org atas ni cikgu skolah mana..nk ngorat
AnonymousAnonymous 26 June, 2013
kalo gelas tu x perlu la susah2 bawak gelas dari rumah..mmg kdg2 diorg x basuh gelas tu..tp kalau nk bersih sblum guna tu basuh la dlu..guna sabun yg ad..kadang2 cadar pun diorg x tukar..asal diorg tgok cadar tu bersih..x kotor..diorg just ratakan je..sama je ngn sarung2 bantal tu sume...ad je bekas2 peluh orang lain..tp sbb bersih..buat ap nk tukar kn..mana larat nk bwk cadar bnyk2 tukar kt semua bilik.. kalau heater tu plak rasanye kt malaysia diorg x buat mcm tu kot..kalau ad kondom tu besenye buang terus dlm tong sampah..x pun kdg2 guest tu sndiri buang dlm mangkuk jmban..pastu lupe flush..pndai sgt.. tp yg len2 tu asenye ok je..cme yg pnting jgn fikir sume brg2 dlm hotel tu bersih..mmg bnyk kelemahannya..
AnonymousAnonymous 29 July, 2013
yezza...setuju dengan pendapat orang atas
AnonymousAnonymous 22 October, 2013
taknak...buekkk.... ;P
Nohd Alwie Nohd Alwie 22 October, 2013
Babi la.....x mau like...sapa x like aku bunuh korang...
AnonymousAnonymous 22 October, 2013
mmg ada kes la. adik aku dgn aku sndiri dah kne smpai kne g hosp kt situ. terok jgk kot kne.
AnonymousAnonymous 08 November, 2013
satu lg fakta,sesetengah pekerja mengunakan tuala kotor untuk mengelap kering bilik air,lap jamban dan singki.tuala kat bilik hotel ni kotor sangat..so lbh baik bwa tuala sendiri k.
AnonymousAnonymous 12 November, 2013
SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) . IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD* --> WWW.IPHONEMSIA.COM















ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)
oney_chan9 oney_chan9 25 December, 2013
Bagus info ni, sbb sy selalu outstation.

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri