WTF : Lelaki Dengan Bil Telefon Paling Tinggi Di Dunia 1.37JUTA (4 Gambar)
Home » » WTF : Lelaki Dengan Bil Telefon Paling Tinggi Di Dunia 1.37JUTA (4 Gambar)

WTF : Lelaki Dengan Bil Telefon Paling Tinggi Di Dunia 1.37JUTA (4 Gambar)

2 Jun 2013 4 Comments
Chris Hadfield telah menjadi topik hangat dalam beberapa hari ini. Beliau sangat terkenal dan amat disukai oleh semua orang. Chris Hadfield merupakan anak kepada pasangan Kanada, yang dilahirkan di Sarnia, Ontario pada 25 Ogos 1959 dan dibesarkan di Milton, Ontario. Beliau adalah suami kepada Helene Hadfield dan mereka telah dikurniakan dengan tiga orang anak. Ibu bapa kepada lelaki hebat ini adalah Roger dan Eleanor Hadfield. Chris membesar di sebuah ladang jagung dan minatnya dalam dunia penerbangan bermula dari usia yang sangat muda iaitu selepas dia melihat pendaratan Apollo di Bulan pada zaman kanak-kanaknya.


Beliau merupakan lulusan Sekolah Tinggi Daerah Milton pada tahun 1977. Beliau juga pernah menuntut di Sekolah Tentera Diraja di mana beliau menerima Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal dengan Kepujian pada tahun 1982. Pada tahun 1992, beliau menerima Ijazah Sarjana dalam Sistem Penerbangan dari Universiti Tennessee. Chris menghadiri pelbagai sekolah memandu di mana dia biasanya muncul tempat pertama di dalam kelas. Selama bertahun-tahun ini, dia pernah menerbangkan kira-kira 70 buah jenis pesawat.

Kerjayanya sebagai seorang angkasawan bermula pada tahun 1992 apabila beliau telah dipilih dari sekumpulan 5,330 orang pemohon bersama-sama dengan tiga yang lain sebagai angkasawan Kanada. Kemudian pada tahun yang sama beliau telah ditugaskan ke pusat Johnson Space NASA yang terletak di Huston. Semasa di sana, beliau terlibat dalam isu-isu teknikal dan keselamatan serta membantu dalam pembangunan kaca kokpit ulang-alik. Beliau berkhidmat selama 25 misi sebagai Ketua Capcom NASA dan telah memegang pelbagai jawatan penting dalam organisasi NASA dalam tempoh 20 tahun yang lalu. Dia merupakan aset yang sangat penting bagi kakitangan mereka kerana dia mempunyai pengalaman dan kepakaran yang sangat diperlukan.

Pada September 2010, pihak NASA telah mengumumkan bahawa beliau akan menjadi orang Kanada pertama yang akan menguasai pusat angkasa lepas selepas beliau ditugaskan dalam ekspedisi 34/35. Ekspedisi itu dilancarkan pada 19 Disember, 2012 dan ia menjadikan beliau orang Kanada kedua untuk mengambil bahagian dalam tempoh yang panjang dalam ruang penerbangan kapal ISS yang terkenal di dunia. Kapal mereka berlabuh dengan stesen tersebut pada 21 Disember, 2012. Dalam bahagian kedua, beliau berkhidmat sebagai Komander untuk tempoh 5 bulan. Dia baru-baru ini telah kembali ke Bumi pada 13 Mei 2013 dan menikmati banyak perhatian dari pihak media selama berkhidmat di sana.

Hadfield pulang ke rumah sebagai seorang lelaki yang sangat gembira tetapi malangnya, dia tidak sedar yang dia akan dibebani dengan bil telefon bimbit paling tinggi dalam sejarah iaitu sebanyak USD$ 1.37 Juta. Jumlah bil ini telah terkumpul sejak beliau memulakan penginapan lima bulan lalu di Stesen Angkasa Lepas (ISS). Ini telah menimbulkan banyak perbahasan dan kekaguman dari pelbagai lapisan masyarakat. Kos ini adalah terlalu tinggi dan tidak dapat dibayangkan bagi kebanyakan orang. Bayaran yang dikenakan adalah kerana penggunaan data dan data kos yang ditanggung semasa tinggal dalam perantauan.

Apabila ditanya mengenai bil telefon yang terlalu tinggi itu, Chris berkata bahawa ianya tidak masuk akal. Lelaki 53 tahun itu yang selama ini diperintahkan tinggal di Stesen Angkasa itu berkata dia hanya meng-Instagram beberapa ratus keping gambar yang menunjukkan matahari naik atas padang pasir Sahara di Afrika dan ribut petir yang berada di atas Lautan Pasifik. Dia juga mendakwa bahawa dia hanya mencatatkan beberapa dozen video di Twitter yang menunjukkan dia sedang makan dan dia telah melihat beberapa video kambing pelik yang berbunyi seperti manusia di YouTube. Chris adalah pemilik sebuah Iphone 5 dan tidak berfikir bahawa kos bil telefon tersebut yang sepadan dengan kos penggunaan beliau.

Beliau juga telah ditanya sebab mengapa beliau tidak memilih pelan data yang lebih baik. Tetapi beliau berkata bahawa beliau tidak akan membazirkan $20 dolar sewaktu dia mengorbit planet kita. Beliau juga menambah kenyataan yang mengatakan bahawa ibu bapanya akan membunuhnya kerana mereka lebihan caj tersebut.

Selama dia berada di angkasa lepas, dia telah memuat turun sebuah video yang mendapat sambutan yang sangat hangat. Bilangan orang yang yang menonton video tersebut meningkat kepada 7 juta tontonan, dua hari selepas dilepaskan. Hadfield telah membuat orang agar lebih menghargai angkasawan. Beliau tidak takut dengan orang ramai dan telah menggunakan alat media sosial yang ada pada beliau dengan baik. Beliau pasti akan menjadi salah seorang angkasawan yang paling terkenal kerana kes ini.


4 comments:

 1. Layan Dulu Lagu Nie : http://www.youtube.com/watch?v=SnkBlwhjHEQ

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hazika : Jap ye..
   Hazik : SEKARANG!

   Hazika : Ala, jap lagi arrr..
   Hazik : Nak sekarang!!

   Hazika : Jap lagi, sikittt je lagi..
   Hazik : NAK SEKARANG! NAK SEKARANG!

   Hazika : Sikittttttttttttttt je lagi Abg..
   Hazik : Takde! NAK SKANG! NAK SKANG! NAK JUGAK! NAK SKANG!!!!

   Hazika : Jom, abang?
   Hazik : aummm aummm!

   Hazika : eeeeeeee

   18SX:GAGAL BERSETUBUH KERANA ZAKAR TERLALU BESAR!
   PENTING:7 PUNCA LELAKI CEPAT TEWAS SEMASA BERSETUBUH!
   WOW:TANDA-TANDA WANITA SEDANG TERANGSANG!

   Delete
  2. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :


   OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

   DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

   TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

   DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA 2014 (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

   TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER 2014 DI MALAYSIA --> WWW.PASSPERCUMA.COM

   INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

   IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) , IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD*--> WWW.IPHONEMSIA.COM


   ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

   Delete
 2. ok jumpe agi ko ye T.A.M.. haha..
  aku tetap first anon..

  HIDOP ANON!!!

  P/s : kecian.. tu la rajin ngat gna plan data..

  ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri