SERIUS - DORNIER DO 29 PESAWAT EXPERIMENTAL LANDASAN PENDEK (12 GAMBAR)

Teknologi tilt rotor kini bukan lagi angan-angan kosong jurutera indistri penerbangan dunia. Sejak kebelakangan ni semakin banyak projek pesawat yang mampu terkantung-kantung di udara dan terbang mendatar pada kelajuan pesawat konvensional. 

Di Jerman pada tahu 1958 pesawat tilt rotor Dornier Do 29 dihasilkan. Pada waktu ianya dihasilkan Do 29 direka sebagai pesawat yang memerlukan landasan pendek untuk terbang. Konsep pesawat hibrid helkopter dan kapal terbang masih belum wujud. Dua buah Do 29 dihasilkan dan ia diperkasakan dengan sepasang enjin 270 kuasa kuda. Kipas enjin ini diletakkan pada bahagian belakang enjin dan bukannya pada bahagian hadapan. Kipas pesawat ini boleh diputar sehingga 90 darjah sekiranya perlu tetapi sepanjang tempoh eksperimen ia hanya diputarkan hanya sehingga 60 darjah. Do 29 mampu terbang pada kelajuan maksimum 290 kilometer sejam dan menariknya masih boleh terbang pada kelajuan hanya 29 kilometer sejam apabila kipas diputarkan ke bawah! 


Sungguhpun data dari eksperimen menunjukkan pesawat dengan sistem tujahan Do 29 mampu berfungsi dengan baik, Do 29 tidak pernah dihasilkan untuk kegunaan dunia sebenar. Kedua-dua prototaip Do 29 masih disimpan dengan baik dan boleh dilihat di Muzium Dornier yang terletak di Freidrichschafen Jerman.


Laporan asal Wikipedia

5 comments.. read them below or add one

AnonymousAnonymous 03 July, 2013
1st org bwh aq ultra Gay !
AnonymousAnonymous 03 July, 2013
semoga orang atas di redhai Allah
AnonymousAnonymous 02 August, 2013
perangai buruk.mak bapak tak tahu ajar atau mak bapak satu spesis mulut perangai camtu
AnonymousAnonymous 11 November, 2013
SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :

OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER --> WWW.PASSPERCUMA.COM

INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) . IPHONE 5C (RM1000) *TERHAD*--> WWW.IPHONEMSIA.COM


ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri