SERIUS : Pink @ Merah Jambu Bukan Sejenis Warna (4 Gambar)
Home » » SERIUS : Pink @ Merah Jambu Bukan Sejenis Warna (4 Gambar)

SERIUS : Pink @ Merah Jambu Bukan Sejenis Warna (4 Gambar)

17 Comments
Tahukah korang bahawa PINK ialah bukan sejenis warna? Tak percaya? Jom baca kat bawah ni.. 




7 asas warna pelangi yang semua sedia maklum dari kecil lagi. But where the heck is Pink? Tiada dalam 7 warna pelangi. Maksudnya warna pink ini ialah bukan termasuk dalam warna spektrum cahaya. Persoalannya, bagaimana otak kita boleh mentafsir warna pink itu wujud dalam dunia kita.

Satu cara untuk membuktikan pink ialah bukan sejenis warna adalah dengan melihat objek dibawah secara terus lebih kurang 30 saat dan selepas lihat backgroud putih blog ini. Apa yang dapat dilihat? Warna apa yang dilihat?



Kalau seorang manusia yang normal yang mempunyai daya penglihatan yang sempurna. Kita akan dapat melihat satu objek bulat yang berwarna hijau. Ya tidak? Warna yang terhasil iaitu hijau yang kita nampak tadi sebenarnya ialah warna yang dipanggil warna pelengkap kepada asal yang kita tengok. Warna pelengkap ialah warna yang ditafsir terbalik oleh mata. Merah dan warna pelengkapnya ialah biru muda, oren kepada biru dan kuning kepada violet.

Semua warna yang disebut diatas, warna pelengkapnya ada dalam spektrum warna kecuali hijau. Sebenarnya spektrum warna mempunyai range wavelengths masing-masing. Merah wavelength paling panjang, violet paling pendek dan lain-lain warna adalah di antara merah dan violet. Jadi, macam mana mata membezakan warna-warna kat atas dunia ni?

Bila mata melihat sesuatu objek yang berwarna. Ya, semua objek berwarna. Retina sebenarnya melihat dan membezakan panjang wavelength sesuatu objek itu. Senang cerita, warna dibezakan oleh panjang wavelength dan otak mentafsir wavelength yang kita nampak itu sebagai experience dan tersimpan kemas dalam memori otak. Contohnya, sebenarnya dari kecik lagi kita diajar wavelength panjang ini, warna ini. Tapi masih tak menjawab persoalan pink bukan sejenis warna.

Hurmm. Bagaimana pula bila mata melihat dua wavelength yang berlainan pada satu masa? Contoh violet dan merah dilihat pada satu masa. Ada dua pilihan yang diintepret oleh otak apabila berlaku situasi ini.

1. Otak akan mengambil jalan mudah dengan mengambil warna yang berada di tengah-tengan antara merah dan violet iaitu hijau (bukan hasil campuran dua warna itu)

2. Atau mencipta warna baru pertengahan antara merah dan violet.

Pink adalah bukti otak melakukan pilihan yang ke-2. Warna pink telah dicipta oleh otak untuk merapatkan hubungan antara merah dan violet kerana warna itu tidak wujud dalam spektrum cahaya. Pink tidak mempunyai wavelength yang boleh dikaitkan dengannya tidak seperti warna-warna spektrum lain. Spektrum cahaya mempuyai warna yang hilang kerana otak kita sendiri sudah boleh mentafsir warna yang hilang itu.


Lihat pusingan titik objek di atas. Apa yang ditafsir oleh otak. Warna pelengkap kepada pink iaitu warna hijau.

Tetapi bila saintis superimposed the red end of the spectrum to the blue end, warna pink terhasil. maksudnya cahaya putih melalu satu prisma laluh menghasilkan 7 warna dan sekali lagi warna merah dan biru melalui prisma lalu menghasilkan warna pink. Pink ialah satu-satunya warna yang tidak mempunya wavelength sebagai satu single wavelength kepada cahaya. Ramai pula bertanya bagaimana dengan warna coklat? Warna coklat mepunyai wavelengthnya sendiri kerana warna coklat sebenarnya terletak antara warna merah dan kuning dalam spektrum cahaya. Dalam erti kata lain coklat ialah warna merah yang mempunyai intesiti yang rendah.

Kesimpulannya, pink ialah bukan sejenis cahaya disebabka pink tidak mempunya wavelengthnya sendiri dan otak lah yang mencipta warna pink dan disimpan sebagai satu memori.

17 comments:

  1. Replies
    1. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :


      OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

      DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

      TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

      DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

      TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER --> WWW.PASSPERCUMA.COM

      INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM

      IPHONE 5 (RM1200) , IPHONE 5S (RM1350) , IPHONE 5C (RM1000)?--> WWW.IPHONEMSIA.COM










      ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

      Delete
  2. dah tahu lama dah.. time kecik lagi.

    ReplyDelete
  3. PINK hanyalah khayalan semata-mata

    ReplyDelete
  4. Mcmana dgn pink guava...khayalan jgk ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. smua khayalan...hahaha...

      Delete
  5. macam mana dengan penyanyi pink tu ?

    ReplyDelete
  6. Mcm mane dgn underwear kaler pink?adakah pemakainya rasa spt tak pakai underwear disebabkan kaler pink tu khayalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua nya . . . . Imaaaaaaaaaaa~~~~ginasiiiii~

      -SpongeBob Squarepants-

      Delete
  7. Mengarut je belake tu. klu kaler pink xde, apa kaler air bandung ? bagaiamana boleh wujud 'the pink lake'" di serata dunia ? bagaimana boleh ada bunga warna pink ? dan segala bende yg secara semulajadi berwarna pink ?

    ReplyDelete
  8. Terdapat 10 warna juta dalam dunia yang kita dapat lihat, kira-kira 11 Millon warna yang terdapat dalam komputer.

    Walau bagaimanapun, mata kita sensitif kepada cahaya yang terletak di kawasan yang sangat kecil daripada spektrum elektromagnet dilabel "cahaya yang boleh dilihat". Ini "cahaya yang boleh dilihat" sepadan dengan pelbagai panjang gelombang 400-700 nanometer dan pelbagai warna ungu melalui merah. Mata manusia tidak mampu "melihat" sinaran dengan panjang gelombang di luar spektrum yang boleh dilihat.

    Warna-warna yang boleh dilihat dari singkat untuk gelombang terpanjang adalah: ungu, biru, hijau, kuning, jingga, dan merah. Sinaran ultraungu mempunyai panjang gelombang yang lebih pendek daripada cahaya ungu yang boleh dilihat. Sinaran inframerah yang mempunyai panjang gelombang yang lebih panjang daripada cahaya merah kelihatan. Cahaya putih adalah campuran warna-warna spektrum yang boleh dilihat. Hitam adalah ketiadaan jumlah cahaya.

    jawapan dari wikipedia / yahoo anwers

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelaa, awk je yg pandai

      Delete
  9. Deep Pink #FF1493
    Hot Pink #FF69B4
    Light Pink #FFB6C1
    Pink #FFC0CB

    ReplyDelete
  10. bukan ka pink tu warna sekunder ?? or warna campuran ??

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri