OMG : BANDAR YANG HILANG KINI MUNCUL KEMBALI SELEPAS 5 TAHUN (8 Gambar)
Home » » OMG : BANDAR YANG HILANG KINI MUNCUL KEMBALI SELEPAS 5 TAHUN (8 Gambar)

OMG : BANDAR YANG HILANG KINI MUNCUL KEMBALI SELEPAS 5 TAHUN (8 Gambar)

6 Sep 2013 43 Comments
Koleksi gambar-gambar dibawah ini menunjukkan pemandangan menakjubkan sebuah bandar yang secara keseluruhannya telah muncul dari tasik kira-kira lima tahun selepas ia tenggelam berikutan gempa bumi yang berlaku secara besar-besaran.


Hampir 10 buah bangunan termasuk rumah, pejabat dan sekolah rendah telah beransur-ansur muncul dari air selepas bandar Xuanping musnah pada tahun 2008.

Satu gempa bumi berukuran 8.0 pada skala Richter melanda kampung di Beichuan County, Wilayah Sichuan menyebabkan ia tenggelam sepenuhnya oleh air tasik bersebelahan.

Pada bulan Julai lalu, tebing tasik yang mengalami kerosakkan teruk selepas banjir terbesar dalam 50 tahun di China te;ah menyebabkan air banjir untuk kembali surut.

Paras air kini telah jatuh dari 712 meter di atas paras laut kepada 703 meter, menyebabkan kemunculan semula bandar berkenaan. 

Malah, bendera kebangsaan China yang tergantung di tiang sekolah rendah Xuanping turut masih berada di tempat asalnya seolah-olah menanti untuk berkibar semula.

Kebanykkan mereka yang pernah tinggal di bandar itu telah kembali ke kawasan tersebut untuk melihat kesan peninggalan yang ada di sekitar bekas rumah mereka.

Kuarters kediaman kakitangan kerajaan dan unit pejabat muncul dari dalam air bersama-sama dengan bangunan lain dan kira-kira 10 buah rumah.

Kemunculan semula bandar itu amat serupa dengan sebahagian daripada jalan cerita dalam rancangan sensasi, Channel 4 iaitu The Returned.

Rancangan bersiri Perancis yang dijalankan di bandar gunung kecil di mana ramai orang mati muncul semula, seolah-olah mereka masih hidup dan normal.


43 comments:

  1. FIRST!!!!!!!!!HAHAHAHA......SELAMA
    NIE KORANG SEDAP SNGAT MAIN2
    FIRST KAN...NAIK MNYAMPAH DAH
    AKU..MACAM BUDAK2.....AKU NK
    KORANG MARAH PULAK...SAPE
    KOMEN AKU NI,SUME
    BANGANG...PADAN MUKA
    KORANG!!!!!!!!!!!!!!!!!SETAN!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bapak kau anjing

      Delete
    2. tuh pergi cerita ngan MAK ko lah lancau !!

      Delete
    3. Nurul Eleezah (mantap)6 September 2013 09:35

      Ko diam r bangsat!! Bangang btol! Dh first da r bodo! X yah jd cm anwar r bongok!!

      Delete
    4. WEH NURUL ELEEZAH! Puki ko jangan nak petik nama Anwar..nk marah2 jangan POLITIK kan keadaan ni..mmg ko ni bodoh la sial! perwatakkan yg teruk dan tk profesional! puihh!

      Delete
    5. Woi nurul eleezah. Kau g cucok bndera kcik la woi. Nyemak je

      Delete
    6. Babi Najib laki kau rosmah mansur. !

      Delete
    7. orang atas..... najib memang babi piwn......dia tu macam cibai lagi

      Delete
    8. Wei nurul eleezah puki mcm ko ni la yg bwk sial..sbab ade org mcm ko la buat minyak naik..babi kau..

      Delete
    9. Nurul eleezah ni bapokkkk sbnrnye

      Delete
    10. Sape first dia bangang.

      Delete
    11. Sape first dia bangang.

      Delete
    12. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :


      OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

      DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

      TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

      DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

      TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER --> WWW.PASSPERCUMA.COM

      INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM





      ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

      Delete
  2. aku suka baca komen first ke second ke..ha ha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ak kesah ap la shiallll

      Delete
  3. this comment content a dangerous chemical substances

    ReplyDelete
  4. yay,boleh anon agi xD

    ReplyDelete
  5. Sapa2 yang minat kete Volkswagen, blh try..Volkswagen ade buat rebate discount downpayment RM 8,000.00, baca sini keterangan lanjut……>Downpayment rebate RM 8,000.00 dari Volkswagen -Promo from 31st August - 16 September sahaja.

    ReplyDelete
  6. bangunan lama ,boleh guna nak buat projek kat dalam ! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu je ko thu.. mmg bodoh la ko nih..otak x brkembang...

      Delete
  7. ber minat untuk buat duit? klik link untuk info
    http://MegaStoon.Com/?share=23861

    ReplyDelete
  8. sku sayang nenek aku..ade kene mengene tak ????

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang atas.....hah terbaaiikkkk gila ko ni.....

      Delete
  9. sume kt atas ni bodoh..kcik2 xnk mmpus..dh bsar jd bangang..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. sapa soh ko x mampos?

      Delete
  10. aku bodo bab kurg ajar..kehkehkeh

    ReplyDelete
  11. semua komen pakai "anonymous"... entah apa2..... aku pon sama je..

    ReplyDelete
  12. kenapa komentnya pada gitu semua, saya ngga ngerti

    ReplyDelete
    Replies
    1. nggak ngerti ngak apa. pokoknya kmu gantang..

      Delete
    2. pokok aku mmg gantang

      Delete
  13. http://bit.ly/17KckXm
    mohon klik link ni okey..trimas!!!!

    ReplyDelete
  14. hahahaha macam lahanat

    ReplyDelete
  15. huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhihuhihujssdmczszasqaajxkxdsfs47**#???14::;+-!-'-\(;+-'+++;<@[¥$$¥¥_>&>_]_}@[[<₩₩$$[☞˜☞√♥♠●◀▶▶×☜√◀♣√×♠♣★●♥˜▶˜××××☞◀☞☞☞☞☜☜◀☞☞♠♥♥♪▲▲▼■◆◎→←↑↓♪♬♩☎♩↕♬☎♬↕↔☎♬♬♩☎♪♬♪♬♪♬♬♪☎☎→↓←↑▲■▼◆▼◎◎■↔☎↔◎◎↕☎♬↑↓♪→↓↓▲↓♪♪◎◎→☎←(*^^*)(*_*)(--;)(-.-)(-_-)(-_-;)(..)(;_;)(;o;)(>_<)(T-T)(TT)(T_T)(..)(^-^)(ToT)(^-^)/(^-^)v(^-^;(^.^)(^^)X-<(^-^)v(^-^)(^-^;(^-^)(^_^)(-.-)Zzz・・・・(-_-)/~~~( ̄ー ̄)(^_^;)))ゞ(`')、( ̄▽ ̄;)(^o^)/~~φ(゜゜)ノ゜ヘ(^_^)(>_<)(ToT)(^_^;)))φ(゜゜)ノ幅広誰か矢地卯ヤシルじゃあやってですかうーん

    ReplyDelete
  16. rasa nye komen2 kt sini lagi pelik
    tak dak kaitan langsung ngn tajuk.

    ReplyDelete
  17. emmm...good+bravo!people..komen org2 yg otak gred f.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko otak gred G..

      Delete
    2. kira xda gred langsung. = org utan la sng cita. kahkahkah !

      Delete
  18. Replies
    1. Ko pun bangang

      Delete
    2. najib bapuk rosmah serupo berok. KAHKAHKAH!

      Delete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri