OMG : BANDAR YANG HILANG KINI MUNCUL KEMBALI SELEPAS 5 TAHUN (8 Gambar)

Koleksi gambar-gambar dibawah ini menunjukkan pemandangan menakjubkan sebuah bandar yang secara keseluruhannya telah muncul dari tasik kira-kira lima tahun selepas ia tenggelam berikutan gempa bumi yang berlaku secara besar-besaran.


Hampir 10 buah bangunan termasuk rumah, pejabat dan sekolah rendah telah beransur-ansur muncul dari air selepas bandar Xuanping musnah pada tahun 2008.

Satu gempa bumi berukuran 8.0 pada skala Richter melanda kampung di Beichuan County, Wilayah Sichuan menyebabkan ia tenggelam sepenuhnya oleh air tasik bersebelahan.

Pada bulan Julai lalu, tebing tasik yang mengalami kerosakkan teruk selepas banjir terbesar dalam 50 tahun di China te;ah menyebabkan air banjir untuk kembali surut.

Paras air kini telah jatuh dari 712 meter di atas paras laut kepada 703 meter, menyebabkan kemunculan semula bandar berkenaan. 

Malah, bendera kebangsaan China yang tergantung di tiang sekolah rendah Xuanping turut masih berada di tempat asalnya seolah-olah menanti untuk berkibar semula.

Kebanykkan mereka yang pernah tinggal di bandar itu telah kembali ke kawasan tersebut untuk melihat kesan peninggalan yang ada di sekitar bekas rumah mereka.

Kuarters kediaman kakitangan kerajaan dan unit pejabat muncul dari dalam air bersama-sama dengan bangunan lain dan kira-kira 10 buah rumah.

Kemunculan semula bandar itu amat serupa dengan sebahagian daripada jalan cerita dalam rancangan sensasi, Channel 4 iaitu The Returned.

Rancangan bersiri Perancis yang dijalankan di bandar gunung kecil di mana ramai orang mati muncul semula, seolah-olah mereka masih hidup dan normal.


{ 43 comments.. read them below or add one }

AnonymousAnonymous 06 September, 2013
FIRST!!!!!!!!!HAHAHAHA......SELAMA
NIE KORANG SEDAP SNGAT MAIN2
FIRST KAN...NAIK MNYAMPAH DAH
AKU..MACAM BUDAK2.....AKU NK
KORANG MARAH PULAK...SAPE
KOMEN AKU NI,SUME
BANGANG...PADAN MUKA
KORANG!!!!!!!!!!!!!!!!!SETAN!!!!!!!!!!!
rosmah mansurrosmah mansur 06 September, 2013
Bapak kau anjing
AnonymousAnonymous 06 September, 2013
aku suka baca komen first ke second ke..ha ha..
AnonymousAnonymous 06 September, 2013
this comment content a dangerous chemical substances
AnonymousAnonymous 06 September, 2013
tuh pergi cerita ngan MAK ko lah lancau !!
Nurul Eleezah (mantap)Nurul Eleezah (mantap) 06 September, 2013
Ko diam r bangsat!! Bangang btol! Dh first da r bodo! X yah jd cm anwar r bongok!!
AnonymousAnonymous 06 September, 2013
Sapa2 yang minat kete Volkswagen, blh try..Volkswagen ade buat rebate discount downpayment RM 8,000.00, baca sini keterangan lanjut……>Downpayment rebate RM 8,000.00 dari Volkswagen -Promo from 31st August - 16 September sahaja.
AnonymousAnonymous 06 September, 2013
bangunan lama ,boleh guna nak buat projek kat dalam ! hehe
AnonymousAnonymous 06 September, 2013
ber minat untuk buat duit? klik link untuk info
http://MegaStoon.Com/?share=23861
AnonymousAnonymous 06 September, 2013
WEH NURUL ELEEZAH! Puki ko jangan nak petik nama Anwar..nk marah2 jangan POLITIK kan keadaan ni..mmg ko ni bodoh la sial! perwatakkan yg teruk dan tk profesional! puihh!
AnonymousAnonymous 06 September, 2013
sku sayang nenek aku..ade kene mengene tak ????
AnonymousAnonymous 06 September, 2013
sume kt atas ni bodoh..kcik2 xnk mmpus..dh bsar jd bangang..hahaha
AnonymousAnonymous 06 September, 2013
aku bodo bab kurg ajar..kehkehkeh
AnonymousAnonymous 06 September, 2013
Woi nurul eleezah. Kau g cucok bndera kcik la woi. Nyemak je
AnonymousAnonymous 06 September, 2013
Babi Najib laki kau rosmah mansur. !
AnonymousAnonymous 06 September, 2013
semua komen pakai "anonymous"... entah apa2..... aku pon sama je..
ade sunandar ade sunandar 06 September, 2013
kenapa komentnya pada gitu semua, saya ngga ngerti
AnonymousAnonymous 07 September, 2013
http://bit.ly/17KckXm
mohon klik link ni okey..trimas!!!!
AnonymousAnonymous 07 September, 2013
nggak ngerti ngak apa. pokoknya kmu gantang..
AnonymousAnonymous 07 September, 2013
hahahaha macam lahanat
Kapten Jack Sparrow Kapten Jack Sparrow 08 September, 2013
orang atas..... najib memang babi piwn......dia tu macam cibai lagi
Kapten Jack Sparrow Kapten Jack Sparrow 08 September, 2013
orang atas.....hah terbaaiikkkk gila ko ni.....
Kapten Jack Sparrow Kapten Jack Sparrow 08 September, 2013
huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhihuhihujssdmczszasqaajxkxdsfs47**#???14::;+-!-'-\(;+-'+++;<@[¥$$¥¥_>&>_]_}@[[<₩₩$$[☞˜☞√♥♠●◀▶▶×☜√◀♣√×♠♣★●♥˜▶˜××××☞◀☞☞☞☞☜☜◀☞☞♠♥♥♪▲▲▼■◆◎→←↑↓♪♬♩☎♩↕♬☎♬↕↔☎♬♬♩☎♪♬♪♬♪♬♬♪☎☎→↓←↑▲■▼◆▼◎◎■↔☎↔◎◎↕☎♬↑↓♪→↓↓▲↓♪♪◎◎→☎←(*^^*)(*_*)(--;)(-.-)(-_-)(-_-;)(..)(;_;)(;o;)(>_<)(T-T)(TT)(T_T)(..)(^-^)(ToT)(^-^)/(^-^)v(^-^;(^.^)(^^)X-<(^-^)v(^-^)(^-^;(^-^)(^_^)(-.-)Zzz・・・・(-_-)/~~~( ̄ー ̄)(^_^;)))ゞ(`')、( ̄▽ ̄;)(^o^)/~~φ(゜゜)ノ゜ヘ(^_^)(>_<)(ToT)(^_^;)))φ(゜゜)ノ幅広誰か矢地卯ヤシルじゃあやってですかうーん
AnonymousAnonymous 08 September, 2013
Wei nurul eleezah puki mcm ko ni la yg bwk sial..sbab ade org mcm ko la buat minyak naik..babi kau..
AnonymousAnonymous 13 September, 2013
rasa nye komen2 kt sini lagi pelik
tak dak kaitan langsung ngn tajuk.
AnonymousAnonymous 13 September, 2013
emmm...good+bravo!people..komen org2 yg otak gred f.
AnonymousAnonymous 13 September, 2013
Nurul eleezah ni bapokkkk sbnrnye
AnonymousAnonymous 13 September, 2013
Sape first dia bangang.
AnonymousAnonymous 13 September, 2013
Ak kesah ap la shiallll
AnonymousAnonymous 13 September, 2013
Sape first dia bangang.
AnonymousAnonymous 13 September, 2013
Tu je ko thu.. mmg bodoh la ko nih..otak x brkembang...
AnonymousAnonymous 13 September, 2013
kira xda gred langsung. = org utan la sng cita. kahkahkah !
AnonymousAnonymous 13 September, 2013
najib bapuk rosmah serupo berok. KAHKAHKAH!
AnonymousAnonymous 13 September, 2013
tu la.. sapa soh ko x mampos?
AnonymousAnonymous 09 November, 2013
SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :


OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER --> WWW.PASSPERCUMA.COM

INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM





ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri