SERIUS : 100 Fakta Menarik Tentang Korea Selatan (Gambar)
Home » » SERIUS : 100 Fakta Menarik Tentang Korea Selatan (Gambar)

SERIUS : 100 Fakta Menarik Tentang Korea Selatan (Gambar)

59 Comments


1. Orang Korea jarang makan guna tangan kerana dianggap sebagai kurang sopan 

2. Orang Korea suka makan bawang putih kerana dipercayai dapat meneutralkan darah 

3. Selain disebut sebagai negara Gingseng, Korea Selatan juga terkenal dengan gelaran 'Republic of Plastic Surgery' 

4. Remaja di Korea lebih suka hadiah ulang tahun seperti pembedahan plastik berbanding hadiah seperti kereta dan sejenisnya 

5. Had umur remaja Korea untuk melakukan pembedahan plastik mestilah berumur atas 14 tahun 

6. Negara yang ingin bersaing dengan Korea dalam hal pembedahan plastik adalah Thailand.

7. Majalah-majalah di Korea mempunyai banyak iklan tentang pembedahan plastik dan itu adalah perkara biasa 

8. 50% wanita berumur 20 tahun di Korea Selatan pernah menjalani pembedahan plastik. 

9. Semasa cuti sekolah panjang, kebanyakkan pelajar Korea akan melakukan pembedahan plastik. 

10. Tempat pembedahan plastik paling canggih dan moden berada di Korea Selatan 

11. Artis Korea yang melakukan pembedahan plastik adalah perkara yang perlu dan biasa. 

12. 40% pengunjung klinik untuk pembedahan plastik adalah golongan lelaki. 

13. Rata-rata lelaki Korea menjalankan pembedahan pada bahagian mata agar menjadi lebih besar dan ada juga lelaki Korea yang menjalani pembedahan plastik untuk mengecilkan payudaranya. 

14. Berdasarkan kajian, lelaki Korea melakukan pembedahan plastik kerana ingin kelihatan seperti Jang Dong Gun 

15. Kos pembedahan plastik di Korea 50% lebih murah berbanding Jepun. 

16. Wanita Korea yang menjalani pembedahan plastik agar wajah kelihatan seperti Song Hye Gyo 

17. Pembedahan plastik adalah perkara yang biasa di Korea, jadi ia bukan satu masalah jika banyak artis yang melakukan pembedahan plastik 

18. Wanita Korea ramai yang mengubah mata mereka menjadi lebih besar dengan pembedahan plastik 

19. Mengikut kajian responden, 70% lelaki ingin menjalani pembedahan plastik 

20. Kebanyakkan orang Korea menghabiskan 30% dari hasil pendapatan untuk pembedahan plastik 

21. Di Korea Selatan, terdapat 1,200 doktor bedah plastik, namun jumlah itu masih dianggap kurang.

22. 95% orang Korea yang mempuyai lipatan di kelopak mata adalah hasil dari pembedahan plastik. 

23. 25% ibu-ibu di Korea menyuruh anaknya yang masih berumur 12-16 tahun untuk melakukan pembedahan plastik

24. 76% wanita Korea berumur 20-30 tahun sudah melakukan pembedahan plastik 

25. Di Korea, masih tiada lagi ujian untuk menentukan kecemerlangan pelajar dan 2 minggu sebelum ujian bermula, perpustakaan akan penuh dengan pelajar.

26. Di Korea, sekiranya ada pensyarah yang terlambat walau hanya 2 minit, maka pensyarah tadi akan segera meminta maaf kepada mahasiswanya 

27. Semua mahasiswa Korea diwajibkan untuk bercuti selama 1 semester atau lebih sepanjang menjadi mahasiswa 

28. Di Korea, Kimchi dipercayai dapat menambah selera makan. 

29. Kimchi tersenarai di dalam 5 makanan tersihat dunia versi Majalah Healt Magazine 

30. Di Korea, enjin carian Yahoo dan Google kurang popular kerana mereka lebih suka menggunakan enjin carian tempatan. 

31. Ketika mengambil gambar, orang Korea lebih suka mengucapkan perkataan 'kimchi' daripada 'cheese' 

32. Bahasa pergaulan remaja Korea lebih cenderung berbentuk singkatan seperti "AMIGO", salah satu judul lagu SHINee yang panjangnya adalah Areumdaun Minyeorueljoahamyeon Gosaenghanda (Hati jadi sakit ketika kamu jatuh cinta dengan si cantik) 

33. Di Korea, ada hantu nakal yang disebut Dokkaebi, mempunyai 1 tanduk di kepalanya dan selalu membawa tongkat ajaib 

34. Orang Korea suka makan mie di kedai kerana kalau dibungkus, ia akan berasa kurang panas dan itu sudah jadi kebiasaan. 

35. Orang Korea bebas untuk memilih agama masing-masing. Bahkan orang Korea juga boleh untuk tidak memilih/ menganut agama apapun. 

36. Jumlah penduduk Korea Selatan yang belum/ tidak memiliki agama sekitar 45.6% 

37. Orang Korea biasanya makan dengan duduk di atas bantal (tanpa kursi) pada meja yang rendah dengan posisi kaki bersila. 

38. Hallyu atau Korean Wave adalah istilah yang diberikan untuk tersebarnya budaya Pop Korea di pelbagai negara di dunia 

39. Perusahaan TV Korea mengeluarkan biaya yang besar untuk menghasilkan drama dan ada yang berjaya di eksport keluar negara. 

40. Marga Kim adalah marga paling banyak dipakai di Korea. 

41. Bahasa Korea diakui sebagai bahasa paling logik di dunia karena konsonan dan vokal mudah dibezakan. Terutama konsonan menunjuk lokasi bibir, mulut, dan lidah 

42. Rain adalah penyanyi Korea yang mengadakan konset antarabangsa di Madison Square Garden 

43. Di Korea Selatan, terdapat siaran EBS(Educational Broadcasting System) untuk membantu pelajar belajar dengan lebih efisyen.

44. Lokasi pengambaran filem/drama bersiri Korea kebanyakan di buat di lokasi-lokasi menarik di Korea sekaligus dapat mempromosikannya 

45. Pemilihan muzik latar untuk drama bersiri Korea sangat penting, bahkan semua pihak perlu terlibat bersama menghasilkannya.

46. Kebanyakkan drama bersiri/filem Korea yang di adaptasi dari komik/novel yang berjaya.

47. Drama bersiri Korea sangat digemari kerana jalan cerita yang menarik dan jumlah episod yang tidak terlalu banyak 

48. Ketika ujian akhir di Korea, banyak keluarga akan memberi semangat kepada anak-anak agar sapat lulus dengan cemerlang. 

49. Korea Selatan adalah negara yang paling maju dan inovatif untuk urusan pembedahan plastik 

50. Pohon pinus adalah pohon cinta bagi orang Korea kerana mengandungi ikatan cinta yang kukuh, lurus dan tak akan pernah berakhir 

51. Pulau Nami adalah pulau buatan yang dijadikan lokasi pengambaran drama bersiri Korea yang sangat terkenal iaitu Winter Sonata 

52. Untuk mengelilingi Pulau Nami, hanya diperlukan masa selama 2 jam dengan hanya berjalan kaki. 

53. Banyak drama bersiri Korea yang melibatkan pohon pinus 

54. Kunjungan ke Muzium Teddy Bear di Korea meningkat setelah tertayangnya drama bersiri berjudul Goong/Princess Hours. 

55. Kantin dalam drama bersiri BFF sebenarnya berbeza dengan tempat sekolah itu sendiri 

56. Kebanyakkan orang Korea membunuh diri dengan cara menggantung dirinya 

57. Pemerintah Korea membuka kaunter nasihat untuk mereka yang mengalami stress agar dapat mengurangkan kejadian bunuh diri 

58. Artis korea tidak terlalu jaim 

59. Salah satu penyebab bunuh diri di Korea adalah faktor ekonomi dan stress. 

60. Ada laman web bunuh diri di Korea, dimana pengunjungnya akan berbual dan bertemu untuk bunuh diri bersama.

61. Banyak juga remaja Korea yang mengalami stress mengikut idolanya untuk membunuh diri sebagai jalan keluar 

62. Remaja Korea rata-ratanya membunuh diri kerana stress akibat tempoh belajar yang panjang di Korea

63. Pemerintah Korea berjaya menutup sebanyak 250 laman web untuk membunuh diri pada tahun ini 

64. Orang Korea suka minum kopi luwak dari Indonesia 

65. Orang Korea jika berbuat salah akan segera mengakuinya dengan cepat dan jujur 

66. Ada obor-obor yang di makan hidup-hidup oleh orang Korea 

67. Tiada pelajar Korea yang merokok 

68. Suneung atau Ujian Masuk Perguruan Tinggi Negeri di Korea dilaksanakan pada 13 November dan merupakan sesuatu yang unik 

69. Suneung sangat dinanti-nantikan oleh para pelajar sekolah menengah di Korea kerana pada hari itu mereka akan bermati-matian menjawab soalan ujian. 

70. Keluarga pelajar yang mengambil ujian di Suneung akan membawa sepanduk sebagai pemberi semangat 

71. Pelajar sekolah menengah di Korea sudah diberikan tugasan rumah dan hanya disuruh belajar untuk ujian Suneung 

72. Sekiranya lokasi ujian dijalankan berdekatan dengan bangunan atau stadium, maka bangunan/stadium itu akan ditutup sepanjang ujian berjalan.

73. Ahli keluarga akan memberikan hadiah kepada pelajar sebelum mengikuti Suneung 

74. Hadiah yang biasa diberikan kepada pelajar ketika ujian Suneung adalah garpu, cermin dan tisu tandas. Garpu dianggap sebagai semoga tepat mengenai sasaran (jawapan). 

75. Ada juga yang memberi semangat kepada pelajar yang mengambil ujian dengan mengupah pasukan sorak

76. Peserta ujian juga dilarang dari makan sup rumpai laut kerana licin. Dan licin sama ertinya dengan jatuh dan gagal. 

77. Orang Korea memiliki sikap disiplin yang tinggi 

78. Orang Korea suka mengucapkan aigoo (OMG) 

79. Orang Korea lebih suka mengucapkan saranghae kepada teman rapat berbanding kekasih.

80. Banyak pelajar Korea yang bunuh diri kerana gagal masuk ke universiti. Sekitar 200 pelajar Korea bunuh diri kerana gagal masuk ke universiti selama setahun.

81. Ada beberapa sekolah di Korea yang jam belajarnya adalah 15 jam sehari 

82. Orang Korea jarang mandi ketika musim sejuk 

83. Kebanyakan makanan Korea mengandungi babi 

84. Warga Korea Selatan dinobatkan sebagai warga negara paling stress di dunia kerana sukarnya kehidupan disana sehingga banyak yang mati bunuh diri

85. Orang Korea suka makanan panas 

86. Kebanyakan lelaki Korea lebih romantik dan penyabar berbanding kekasihnya 

87. Lelaki yang minum arak adalah perkara biasa di Korea 

88. 81% penduduk Korea mengalami stress pada setiap hari

89. Orang Korea sudah terbiasa dengan antri dan berisik 

90. Orang Korea kebanyakkannya menganut agama Buddha 

91. Anak-anak perempuan di Korea biasanya bermain permainan gongginori iaitu sejenis permainan mirip dengan bola jaring. 

92. Pulau Jeju adalah pulau paling terkenal di Korea dan sering dijadikan tempat pengambaran drama bersiri Korea 

93. Tidak ada tempoh orientasi siswa ketika remaja Korea mula masuk ke universiti

94. The Garden of Morning Calm adalah taman tempat pengambaran drama bersiri You're Beautiful semasa Go Mi Nam memakai baju perempuan di rumah kaca 

95. Jika ada yang mengucapkan "terima kasih" mereka jarang menggunakan kata "sama-sama" kerana diangap kurang sopan, tapi mereka lebih sering mengucapkan "tidak mengapa"

96. Orang Korea lebih suka menggunakan enjin carian tempatanl seperti Daum 

97. Jika ada yang mengatakan "kamu cantik/" orang Korea jarang membalas "terima kasih" kerana dianggap terlalu bongkak. Mereka sering mengatakan "aah aniyo (tidaklah)" 

98. Bunuh diri merupakan penyebab kematian utama bagi lelaki Korea yang berusia antara 18-35 tahun 

99. Ketika putus cinta, kebanyakan lelaki yang akan berasa trauma atau sakit hati berpanjangan kerana mereka lebih menghargai

100. Orang Korea jika berbuat salah akan cepat meminta maaf.

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^



Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

59 comments:

  1. ,1MALAYSIA!!! NO1 AKU LAHH !!!! ,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huntunglah

      Delete
    2. hidup kaum anon!!

      Delete
    3. aku selalu lambat

      Delete
    4. Tahniah ! :)

      Delete
    5. SEMUA TERBAIK JOM TERJAH :


      OMG , JOM LIHAT BETUL KE ZAYN MALIK DAN JUSTIN BIEBER NI GAY ?--> WWW.JUSTINZAYN.COM

      DOWNLOAD CERITA-CERITA TERKINI MALAY & ENGLISH --> WWW.DOWNLOADMOVIE.COM

      TENGOK SEMUA EPISOD LOVE YOU MR.ARROGANT PERCUMA --> WWW.DRAMAMR.ARROGANT.COM

      DAPATKAN TIKET PERCUMA AKSI RUNNING MAN DI MALAYSIA (100 SAHAJA) --> WWW.MALYSIANFANSRM.COM

      TIKET PERCUMA KONSERT JUSTIN BIEBER --> WWW.PASSPERCUMA.COM

      INFO IPHONE 5 DAN 5S/5C DAN SAMSUNG GALAXY NOTES 3 , JAGA-JAGA SEBELUM MEMBELI --> WWW.INFOPHONES.COM





      ASSALAMUALAIKUM , SATU LAGI PELUANG PEKERJAAN TERBAIK UNTUK ANDA IAITU BEKERJA HANYA DARI RUMAH DENGAN PENDAPATAN SEHINGGA RM1500-3000 SELAMA SEMINGGU , MAHU ? MAKLUMAT LANJUT KLIK SINI -> KEKOSONGAN JAWATAN (50 ORANG SAHAJA)

      Delete
  2. apa ni? psl plastik surgery,suicide,U n drama je.. inikah fakta menarik?

    ReplyDelete
  3. apa ni? psl plastik surgery,suicide,U n drama je.. inikah fakta menarik?

    ReplyDelete
  4. admin ni dengki erk..! kot kata majoriti plastic surgery...?? LOL dah memang org korea ni terkenal putih mulus cantik..but fact mmg neutral comel..biasala mn2 negara pn ada plastic surgery..tp tak terfikir ada pernah kah admin blog korea mengutuk negara kita mengeluarkan fakta mengatakan org melayu ni jelek..itam,.pengotor(suka buang sampah merata - rata) ??tiada kan? ternyata blogger melayu ni sakai terlalu haters/cemburu dengan kelebihan negara lain..cermin diri dulu bagaimana sikap org kita sendiri..selamat beramal :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepala hangguk ko cantik semulajadi.bodoh...org korea mmg femes dgn plastic surgery. ko tu x buat kajian ke?ni mesti penyembah berhala kpop ni.

      Delete
    2. pembedahan plastik mmg budaya diorg pun..
      jgnla ko angin..

      Delete
    3. kau ni kok ye pon, fanatik k-pop, cbe la buat kajian betul2, mmg artis korea terkenal ngan plastik surgey pon, fakta yg mmg x bleh d sangkal lgi.... xda maknanye cantik neutral, kalo tgk drama korea tu mmg nmpak sgt muka drg tu pernah kena bedah.... kalo artis malaysia ia, mmg drg cantik neutral pon...

      Delete
    4. hotak ko cantik semulajadi! kalo nak tgk rupa sebenar diorng pi ar korea utara,bongok!Mohon komen tu biar cerdik skit.

      Delete
    5. tak pernah jumpa rakyatnya yang lawo pon sepanjang kat sana, dalam tv je lah lawa...kalu org jepun, terjumpa la jugak kat jalan2..

      Delete
    6. korea pengotor weh..cuba ko bukak minda pegi sana..dan busuk..jgn nengok drama tempat2 menarik jek...yea, betul, kalau jepon, ko pegi ceruk mano pon, ko boleh tido..bersih gila, sejauh mata ko boleh nengok, semua bersih..aku suspek kuman mati kat jepon..

      Delete
    7. park ji sung lagi cantik semula jadi...

      Delete
    8. pantat lu ar. aku kalu korea telajang pun AKU X HINGIN LAAA..

      Delete
    9. bodoh la ko ni..nk jadi fan pn jd la fan yg cerdik,jgn bangang sgt..

      Delete
    10. orang korea ni berak tak basuh

      Delete
    11. ..tp mereka tidak seperti org melayu suka membuang anak yg comel di tempat yg busuk..jijik,kotor di pembuangan sampah..LOL...drp kpop fans :P

      Delete
    12. buat anon 11:54..,sembarangan saja kamu kata kotor,busuk..dah tingal di sana la wei..!!T busan,seoul tahi anjing xnmpak apalagi sampah..jepun aku setuju bersih gila..kalo ko nak nampak byk sampah..tempat pelancongan d m'sia pergilah di semporna sabah gerenti ko tak mau pergi lagi..

      Delete
    13. tp di malaysia ...di dalam hutan, pompuan askar suka berak merata - rata..tak basuh cebok pn..cebok pn guna daun pisang, kalo berak di sungai confirm banyak ikan mati..hauhahaa

      Delete
    14. plastic apanya!!...hanya actress sj yg buat surgery....,sy pernah di jaga oleh jururawat comel korea di Daegu..sejuk gila tanganya..halus gebu...totally they are natural beauty.

      Delete
    15. anon 11:42 ~~bodo korea selatan sm utara tak sama LOl..sm jugak malaysia dgn indonesia..china sm taiwan

      Delete
    16. buat anon 08:38 kalau dia minat kpop pn..bkn dia kacau ko pun !!kenapa kau tuduh dia sembah berhala??..kamu yakin sangat kah amalmu itu sudah cukup masuk syurga..

      Delete
    17. apakah mereka tahu hukum haram atau tidak sedangkan mereka bkn islam..Micheal Jackson sendiri buat plactic surgery seluruh badan..tetapi Allah memilihnya...kerana hatinya tulus sabar drp cacian org seperti kamu..kepada haters tu fikirlah adakah..kita ni sempurna atau selamat di akhirat sana..

      Delete
    18. okla tu janji di korea tiada bangla..disini..siot buat bising lagi,langsung tidak bole tido

      Delete
    19. anon 11:54 ~~jepun mmg terlalu bersih tp tak bermakna korea tu tempatnya kotor bole dikatakan bersih juga...,jepon biarpon bersih tp poket duit ko cepat licin....korea jauh lebih murah..makan,tempat tinggal...pernah tinggal sana..tak sampai seminggu ko bole muflis di jepon...

      Delete
    20. buat anon 11:31 kepala otak kau semua artis mesia..natural beauty..buta kah pa!! dorang kebanyakan pakai susuk la wei..haram jadah!!

      Delete
    21. yang cakap korea utara sama korea selatan tu sama lg magkok ayun...macai tahap gaban..samakah mongolia sama china tidak sama kan..LOL

      Delete
    22. yg cakap sama pasti baru keluar dari buntut ayam..hahah

      Delete
    23. anon 08:15 sapa jugak mau bogel didepan matamu lol :kau tu jelek!! kau bogel pun bangla pun x mau..haha

      Delete
  5. lol...cuma pembedahan plastik tu jelh yg x elok.... untung lh korea xda umno, xda madey kuthi xde tansdas putera razak sial anak babi sekaligus xdelh najis razak ye tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak bapak kau patut bunuh kau hidup2 mse kau lahir dulu.dah besar jadi bodoh buta tuli xde manners,kurang hajar dan biadap.kau boleh berambus dr malaysia.rakyat kurap mcm kau xpatut hidup senang lenang kat sini.

      Delete
    2. kau ni memalukan kaum anon je la.kaum anon berpendidikan dan sopan

      Delete
    3. ada macai suruh berambus..hahaha,sama bodo ngan menteri amnooo...

      Delete
    4. pasti bapanya menyesal kenapa x bunuh dia waktu kecik2 dulu...besar jd bangang gila..kecewa sb dia sj puas menyusu..bapak dia tak puas menyusu isteri..haha

      Delete
    5. tiada anon pn aku lihat sopan...semua banggang gila mengomen..LOL

      Delete
    6. kalau kita panggil bakak dy bangang dia suka tak? mcm bongok -_-

      Delete
  6. 100 fakta kepala hangguk byk ulang2 jek bodo punye admin.

    ReplyDelete
  7. SNSD la ratu plastic surgery.

    ReplyDelete
  8. xda 100 fakta sgt pon, smua nye kalau bca betul lbih kurang sama je.. byk fakta yg d i ulang2 utuk cukupkan sratus...... sembang je lbih

    ReplyDelete
  9. 48. Ketika ujian akhir di Korea, banyak keluarga akan memberi semangat kepada anak-anak agar (((sapat))) lulus dengan cemerlang.

    ReplyDelete
  10. Justin bieber kot tak buat plastic surgery

    ReplyDelete
  11. justin bieber tu anak haram!!! muke cam najis..

    ReplyDelete
  12. aq ingat nk try la bwat plastik sugery~ mana taw kot2 jd cantik~ hehe xde la gurau2 ja da syukur da nikmat Tuhan~ da ada mata 2, hidung 1, mulut 1 gigi cukup~ syukur xyah da nk surgery mnatang apa ntah~ hehe peace no war

    ReplyDelete
  13. Cuba bgi 100 fakta tentang orang melayu.

    ReplyDelete
  14. bagus benar org korea, berdisplin dan bersopan santun tapi yg kecewanya mengenai bedah plastik.asal pompuan suka buat bedah plastik tak puas hati ke muka dia tu

    ReplyDelete
  15. Dlm 100 fakta ni,keyword yg byk aku jumpa ialah pembedahan plastic,bunuh diri,stress,belajar lebih masa,lelaki lebih romantik, dan drama korea.

    ReplyDelete
  16. Kim Taeyeon SNSD ♥

    ReplyDelete
  17. winter sonata bukan cerita jepon ke????

    ReplyDelete
  18. jepon lagi bagus la weyhhhh

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. dan aku ketawa bahak2 baca komen korang

    ReplyDelete

Penpatah.blogspot tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri