16 Tempat ‘Berhantu’ Paling Cantik Di Dunia

1. Kolmanskop, Namib DesertMerupakan sebuah bandar berhantu di sebuah gurun pasir di selatan Namibia. Bandar ini adalah bandar tinggalan sebuah perkampungan perlombongan setelah dilanda ribut pasir.

2. Dome houses, Southwest FloridaDibina pada tahun 1981 di Naples Florida untuk tujuan pelancongan, namun terbiar akibat masalah kewangan yang dihadapi oleh pemiliknya.

3. SS Ayrfield, Homebush Bay, AustraliaMerupakan bekas kapal pengangkut yang digunakan semasa perang dunia kedua.

4. Wonderland Amusement Park outside Beijing, ChinaWonderland adalah projek taman tema yang dibina tidak jauh dari Beijing. Ia didesain untuk menjadi taman tema terbesar di Asia yang diinspirasikan oleh taman tema Disneyland, namun terbengkalai akibat krisis kewangan yang melanda Asia pada 1998.


5. Fishing hut, GermanyPondok tinggalan ini terletak di taman negara Berchtesgaden, Jerman


6. Holland Island, Chesapeake BayPerkampungan nelayan dan petani yang ditinggalkan disebabkan hakisan tanah pada pulau ini.

7. The Kerry Way walking path in IrelandMerupakan bekas laluan sejauh 214 km diantara Sneem dan Kenmare di Ireland

8. Pripyat, UkraineMerupakan sebuah bandar berhantu berdekatan dengan loji nuklear Chernobyl.

9. Kalavantin Durg near Panvel, India10. The Maunsell Sea Forts, EnglandMerupakan menara kawalan yang dibina bagi mempertahankan United Kingdom ketika perang dunia kedua.

11. Sunken yacht, AntarcticaSebuah kapal persiaran Brazil yang karam di perairan Antartika disebabkan tekanan ais dan ribut.

12. 1984 Winter Olympics bobsleigh track in Sarajevo13. Craco, ItalyMerupakan tinggalan perkampungan medieval yang dikosongkan setelah banyak kejadian gempa bumi berlaku di kawasan ini.

14. Russian military rocket factory15. Abandoned city of Keelung, Taiwan16. El Hotel del Salto, ColombiaMerupakan bekas tinggalan hotel mewah yang dibuka pada 1928 untuk pelancong yang melawat ke air terjun Tequendama (setinggi 157 meter). Ia ditutup setelah sungai itu tercemar pada 90-an.

0 comment... add one now

HimpunanCeritaLawak tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri