10 Makanan Tiruan Dari China Yang Mungkin Berada Di Malaysia


Dengan jumlah penduduknya yang ramai dan teknolgi mereka yang canggih, tidak mustahil lah untuk negara China menghasilkan produk tiruan untuk dipasarkan ke luar negara.

1. Beras tiruan
Beras palsu ini dihasilkan dari gabungan kentang, ubi jalar dan limbah plastik yang diadun sedemikan rupa sehingga berbentuk menyerupai beras.

Kos produksi beras palsu yang rendah dikhawatirkan menarik pedagang barang runcit untuk menjualnya secara meluas kerana mampu meraih keuntungan lebih besar.


2. Bakpao Isi Daging Palsu
Pada 2007 sebuah laporan penyiasatan di China menemukan sejumlah penjual yang membuat roti kukus berisi daging palsu. Palsu? Yes, ini bukan daging melainkan KARTON yang dicincang lalu dicampur penyedap rasa babi. 


3. Susu Kanak-kanak Palsu
Pada 2009 puluhan ribu bayi China keracunan produk susu palsu yakni mengandungi melamin. Melamin ini ternyata akan meningkatkan kadar protein susu. Tapi, sifat melamin tak boleh larut dalam air sehingga boleh menyebabkan kegagalan fungsi ginjal.


4. Telur Ayam Palsu
5. Bihun dan Mee Palsu
Bihun palsu sebenarnya bihun asli namun dibuat dari tepung gandum tamat tempoh dan berjamur. 


6. Daging Babi Palsu
Daging babi ini sebenarnya asli namun sudah busuk dan cuba “dibaiki” dengan cara mencampurkan bakteria phosphorescent. Bakteria ini ternyata mampu bertindak balas dengan cahaya. 

7. Anggur Palsu
Belum ada penjelasan rasmi bagaimana anggur palsu ini terbuat. Namun ini berdasarkan keterangan Jeannie Cho Lee, master wine yang tinggal di Hong Kong. 


8. Daging Lembu Palsu


Daging ini sebenarnya daging babi yang diberi tambahan kimia seperti parafin dan garam yang menyebabkan rasanya menyerupai daging lembu asli. Di China daging babi lebih murah dari lembu dan juga berkualiti untuk eksport. 

9. Kacang Walnut Palsu10 . Daging Kambing Palsu
Daging digantikan dengan daging tikus, rubah, dan musang. Mereka mengubahnya sedemikian rupa agar terlihat seperti daging kambing.

0 comment... add one now

HimpunanCeritaLawak tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri