13 Gambar Kolam Air Terjun Paling Bahaya Di Dunia

Air terjun Victoria Falls yang terletak di Zimbabwe ini merupakan salah sebuah tempat yang paling unik di bumi ini kerana di sinilah terletaknya kolam air terjun yang paling berbahaya di dunia.


Terbentuk secara semulajadi, kolam yang dikenali sebagagi Devil Pool ini terletak di tepi air terjun di Pulau Livingstone di Zimbabwe. Apabila aliran sungai pada tahap tertentu, biasanya antara bulan September dan Disember, batu penghalang membentuk ‘eddy’ dengan arus minimum, membolehkan perenang yang berani untuk merasakan percikan air di sekitar zon selamat beberapa meter dari titik di mana cascades air di atas air terjun tersebut.

Namun, berhati-hatilah kerana terdapat beberapa kematian telah dilaporkan terjadi ketika orang nekad untuk menyelinap di atas batu penghalang yang menjadi tembok keselamatan di kolam tersebut semata-mata untuk mendapat keseronokan yang lebih menarik.

0 comment... add one now

HimpunanCeritaLawak tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri