Lelaki Ini Mampu Menyelam Sedalam 202 Meter Tanpa Alat Pernafasan

Hebat orang satu ini, dia mampu menyelam ke dasar lautan tanpa menggunakan sebarang alat bantuan pernafasan.

Guillaume Nery telah memecahkan rekod dunia menyelam tanpa alat bantuan pernafasan hingga kedalaman 200 meter lebih. Aksinya ini dilakukan di Dean Blue Hole sebuah lubang bawah laut terbesar di dunia yang terletak di barat, Bahama.


Rekor dunia menyelam tanpa alat bantuan pernapasan dipecahkan pertama kali di tahun 2002 dipelabuhan Villefranche-sur-Mer, di Alpes Maritimes, Perancis.Saat itu Nery menyelam hingga kedalaman 87 meter.

Kemudian pada tahun 2004 di Saint Leu, La Reunion, Nery mampu menyelam hingga kedalaman 96 meter.Pada 6 September 2006 dia berhasil mencapai kedalaman 109 meter.


Namun di bulan November 2007 rekornya dikalahkan oleh Herbert Nitsch yang mampu menyelam hingga kedalaman 112 meter. Pada 3 Julai 2008, Nery berhasil memadamkan rekod Herbert Nitsch kerana dia mampu menyelam hingga kedalaman 113 meter.

Pada bulan Julai tahun 2010 ini, Nery mampu menyelam hingga 202 meter tanpa menggunakan alat bantuan pernafasan.Suatu rekod dunia yang spektakuler yang belum boleh dilakukan oleh orang lain.

0 comment... add one now

HimpunanCeritaLawak tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri